Bloomberg: Premium έναντι S&P 500 για αναδυόμενες

Οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται για πρώτη φορά από το 2007 με premium έναντι των ανεπτυγμένων, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση τους αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται ελεύθερη πτώση τους.

Bloomberg: Premium έναντι S&P 500 για αναδυόμενες
Οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά από το 2007, με premium έναντι των ανεπτυγμένων, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση τους αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται ελεύθερη πτώση τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αφιέρωμα του Bloomberg, το P/E διαπραγμάτευσης του MSCI Αναδυόμενων Αγορών έχει διαμορφωθεί στο 15,4, έναντι 14 που είναι για τον S&P 500.

Την τελευταία φορά, όμως, όπου οι αναδυόμενες διαπραγματεύονταν με premium έναντι των ανεπτυγμένων, έπειτα από ένα 12μηνο βρέθηκαν αντιμέτωπες με κάθετη πτώση της τάξης του 54%. Αρκετά καλός λόγος για να ανησυχούν αρκετοί αναλυτές.

Σύμφωνα με τις Groupama Asset Management, Palatine Asset Management και Standard Life Investors, η παραπάνω εικόνα αποδεικνύει ότι οι επενδυτές πληρώνουν υψηλό τίμημα για να τοποθετηθούν σε αγορές από την Κίνα έως την Ινδία και τη Βραζιλία. Αυτό το τίμημα δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ήδη, άλλωστε, οι επενδυτές άρχισαν να αποχωρούν από τις αναδυόμενες και τα αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών βρίσκονται αντιμέτωπα με εκροές ύψους 540 εκατ. δολαρίων για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global.

Ευμετάβλητες αποδόσεις και bull markets

Παρά το γεγονός ότι οι αναδυόμενες οικονομίες έτρεξαν 1,7 φορά περισσότερο -όσον αφορά στην ανάπτυξη- κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, οι μετοχές τους ήταν διαπραγματεύσιμες με discount καθώς οι αποδόσεις εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ευμετάβλητες.

Βέβαια, ο MSCI Αναδυόμενων Αγορών είναι "πρωταθλητής" στις bull markets, καθώς από τον Δεκέμβριο του 1987 που δημιουργήθηκε έως και σήμερα έχει δει 13 ισχυρά ανοδικές περιόδους αλλά και 12 διαστήματα bear market.

Προκειμένου να υπάρξει σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές, σημειώνεται ότι την ίδια χρονική περίοδο ο S&P 500 είχε πέντε bull markets και τέσσερις bear markets.

"Τα κέρδη στις αναδυόμενες ήρθαν πολύ γρήγορα, υπό το πρίσμα ότι οι οικονομίες τους θα ανακάμψουν ταχύτερα", σημειώνει ο κ. Romain Boscher, διαχειριστής κεφαλαίων στην Groupama, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 119 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον διαχειριστή, "οι αποτιμήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και ως εκ τούτου η πόρτα της πτώσης είναι ανοιχτή".

Αρνητική η "ιστορική" εικόνα

Βάσει των στοιχείων που διαθέτει το Bloomberg, στη διετία 1999 - 2000 οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονταν με premium έναντι των ανεπτυγμένων. Όμως, ακολούθησε πτώση 54% μετά τον Μάρτιο του 2000 για τον MSCI Αναδυόμενων αγορών, ενώ για τον S&P 500 δεν ξεπέρασε το 23%.

Κατά τον κ. Jason Hepner της Standard Life οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι περισσότερο πιθανό να κινηθούν πτωτικά καθώς "έχουν τρέξει υπερβολικά". "Εξακολουθούμε να είμαστε θετικά προσκείμενοι προς περισσότερο αμυντικές αγορές, όπως για παράδειγμα αυτή των ΗΠΑ".

Ακόμη και ο κ. Bob Doll της BlackRock, ο οποίος δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των αναδυόμενων, παραδέχεται ότι θα υπάρξει έστω και βραχύβια πτώση, αφού οι προσδοκίες των επενδυτών για οικονομική ανάκαμψη υποχωρούν.

Ο κ. Doll, μάλιστα, τονίζει: "Σαφώς υπάρχει ρίσκο. Άλλωστε, ό,τι ανεβαίνει πολύ ψηλά έχει την τάση να προσγειώνεται περισσότερο ανώμαλα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v