Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Summers: "Επίθεση" σε τράπεζες για αγνωμοσύνη

Επίθεση στις τράπεζες που δεν φροντίζουν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των κατασχέσεων ακινήτων πραγματοποίησε ο κ. Lawrence Summers. "Δύσκολη" η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάκαμψης το 2010.

Summers: Επίθεση σε τράπεζες για αγνωμοσύνη
Επίθεση στις τράπεζες που δεν φροντίζουν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των κατασχέσεων ακινήτων πραγματοποίησε ο κ. Lawrence Summers, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας εντός του 2010.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής του National Economic Council υπογραμμίζει ότι "οι τράπεζες ή τουλάχιστον οι 'συνετές' εξ αυτών θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως σημαντικό μέρος των κερδών τους οφείλεται στην απόφαση των κυβερνήσεων αλλά και του συστήματος γενικότερα να τις στηρίξει".

Ουσιαστικά φρόντισε να θυμίσει σε αυτές ότι έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από τον καταιγισμό κυβερνητικής στήριξης. Ως εκ τούτου, οφείλουν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους και να αυξήσουν τον δανεισμό αλλά και τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης των "προβληματικών" κατόχων στεγαστικών δανείων, κυρίως εκείνων που απειλούνται με κατάσχεση.

Επανέλαβε την άποψή του ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση, αλλά φρόντισε να προσθέσει πως "ο ρυθμός της ανάκαμψης εντός του 2010 τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ δεν είναι διόλου εύκολο να προβλεφθεί το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί".

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Barrack Obama, δεν έχει συζητήσει μαζί του το θέμα του πιθανού αντικαταστάτη του κ. Bernanke, του οποίου η θητεία στη Fed λήγει σύντομα. "Ο Πρόεδρος έχει την ευχέρεια να συζητήσει και να λάβει συμβουλές για το εν λόγω θέμα από όποιον ο ίδιος θεωρεί κατάλληλο", υποστήριξε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v