Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ:Προτάσεις μεταρρύθμισης των οίκων αξιολόγησης

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση των οίκων αξιολόγησης, όπου μεταξύ άλλων τους απαγορεύει να προσφέρουν υπηρεσίες συμβούλων σε εταιρίες τις οποίες αξιολογούν.

ΗΠΑ:Προτάσεις μεταρρύθμισης των οίκων αξιολόγησης
Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, οι δραστηριότητες των οποίων εκτιμάται ότι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην χρηματοπιστωτική κρίση.

Με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η σύγκρουση συμφερόντων, καθώς απαγορεύεται πλέον στους οίκους να προσφέρουν υπηρεσίες συμβούλων σε εταιρίες της οποίες αξιολογούν και απαιτείται από τις εταιρίες να δημοσιεύουν «προ-αξιολογήσεις», πριν επιλέξουν κάποια εταιρία αξιολόγησης για να διενεργήσει την τελική αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις «προ-αξιολογήσεις» που λαμβάνει μια εταιρία για μια συγκεκριμένη έκδοση, πριν επιλεγεί η τελική εταιρία αξιολόγησης. Ετσι, θα μειωθεί το πρόβλημα του «ψωνίσματος αξιολογήσεων», όπου μια εταιρία εξασφάλιζε αρχικές αξιολογήσεις από πολλούς οίκους και τελικώς αγόραζε και δημοσιοποιούσε την υψηλότερη αξιολόγηση που λάμβανε.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος προτείνει να δημιουργήσει η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Securities and Exchange Commission μια νέα υπηρεσία στην οποία θα συγκεντρωθούν όλες οι εξουσίες επόπτευσης των οίκων αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v