ΕΚΤ: Διακρίνει "σημείο καμπής" στον δανεισμό

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη γύρισε θετικά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2006, ενώ οι επιχειρήσεις διακρίνουν "σημείο καμπής" στις δύσκολες συνθήκες που αφορούν στα τραπεζικά δάνεια.

ΕΚΤ: Διακρίνει σημείο καμπής στον δανεισμό
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη γύρισε θετικά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2006, ενώ οι επιχειρήσεις διακρίνουν "σημείο καμπής" στις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες που αφορούν στα τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με την τακτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση αυτή, στα νοικοκυριά επικράτησε αισθητά λιγότερη απαισιοδοξία για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και παράλληλα ο ρυθμός επιβολής αυστηρότερων απαιτήσεων δανείων μειώθηκε εκ νέου.

Επίσης, τα πιστωτικά στάνταρ για τη δανειοδότηση εταιριών έσφιξαν με πολύ πιο βραδύ ρυθμό απ' όσο στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα η ΕΚΤ διοχέτευσε 442 δισ. ευρώ σε μονοετή δάνεια στο τραπεζικό σύστημα και αύξησε τις εκκλήσεις προς τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων με "λογικά" επιτόκια. Στις αρχές της εβδομάδας τα στοιχεία για την προσφορά χρήματος και πιστώσεων πρόσφεραν ενδείξεις ότι αυτή η πολιτική αποδίδει.

Έδειξαν αύξηση 132 δισ. ευρώ στις πιστώσεις προς τον ιδιωτικό κλάδο πλην του χρηματοπιστωτικού τομέα, ποσό που είναι πολύ υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο μηνιαίας αύξησης.

Από την έρευνα της ΕΚΤ προκύπτει ότι οι τράπεζες παραμένουν επιλεκτικές όσον αφορά στο ποιον δανείζουν, αλλά στο δεύτερο τρίμηνο το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που δηλώνουν ότι επιβάλλουν αυστηρότερα πιστωτικά στάνταρ για δανειοδότηση επιχειρήσεων έχει μειωθεί στο ήμισυ, από 43% στο α΄ τρίμηνο στο 21%.

Για τα νοικοκυριά το ποσοστό έχει μειωθεί στο 22% από 28% στο α΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v