Roubini: Δεν έχουμε ξεφύγει από ύφεση τύπου W

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει ακόμη από μια ύφεση με δύο χαμηλά (τύπου W) εάν το πετρέλαιο κινηθεί προς τα 100 δολάρια και τα ελλείμματα των ΗΠΑ τρομάξουν τους επενδυτές, δήλωσε ο καθηγητής κ. Nouriel Roubini.

Roubini: Δεν έχουμε ξεφύγει από ύφεση τύπου W
Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει ακόμη από μια ύφεση με δύο χαμηλά σημεία (τύπου W) εάν το πετρέλαιο κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι και τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ τρομάξουν τους επενδυτές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο καθηγητής κ. Nouriel Roubini.

"Υπάρχει ρίσκο για διπλό βυθό, αν και οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες", τόνισε ο γκουρού, διάσημος για τις έγκυρες προβλέψεις του για τη χρηματοοικονομική κρίση.

Αν και το ρίσκο Μεγάλης Ύφεσης έχει σχεδόν εξαλειφθεί λόγω των συντονισμένων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, με μειώσεις επιτοκίων και με πακέτα στήριξης, "βρισκόμαστε εν τω μέσω της χειρότερης κρίσης των τελευταίων 60 ετών" και το χρηματιστήριο, με το πρόσφατο ράλι, ίσως βιάζεται να προεξοφλήσει μια ανάκαμψη, τόνισε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι βλέπει ακόμη ρίσκα για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. 
   
Όπως εξήγησε ο κ. Roubini, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων των ΗΠΑ οι επενδυτές ενδέχεται να ανησυχήσουν κάποια στιγμή το 2010 και να αποτραβηχτούν από τα κρατικά ομόλογα, ωθώντας ψηλότερα τις αποδόσεις. 

Ένα ακόμη ρίσκο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πιθανή κίνηση της πετρελαϊκής τιμής προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το σοκ για την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε, θα είναι αντίστοιχο του περυσινού, όταν το πετρέλαιο άγγιξε τα 145 δολάρια το βαρέλι. 
 
Ωστόσο, η όποια διόρθωση για τις μετοχές δεν θα είναι τέτοια που να ωθήσει τον δείκτη S&P 500 προς τις 666 μονάδες, εκτός εάν υπάρχει ξεκάθαρο ρίσκο για διπλό πάτο της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο κ. Roubini.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v