Η κρίση έπληξε τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Σε απώλεια εσόδων της τάξεως του 10% - 15% για τις επιχειρήσεις του κλάδου μεταφράστηκε η μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ευρώπη, ως άμεση συνέπεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Η κρίση έπληξε τον ευρωπαϊκό τουρισμό
Σε απώλεια εσόδων της τάξεως του 10% - 15% για τις επιχειρήσεις του κλάδου μεταφράστηκε η μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ευρώπη, ως άμεση συνέπεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Η τάση αυτή, φυσικά, έπληξε περισσότερο τις χώρες, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις των εγχώριων τουριστικών ομίλων κάνουν λόγο για μείωση των εσόδων τους κατά 15% το 2009. Η απώλεια μεγεθύνεται από το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί το 20% σχεδόν του ελληνικού ΑΕΠ. 

Στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της χώρας, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι αναφέρονται σε μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 11,4%. 

Όσον αφορά στην Ιταλία, η τουριστική βιομηχανία αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ και ο τζίρος του κλάδου το 2009 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 15%. 

Στον αντίποδα, κερδισμένη από την κρίση είναι η Ισλανδία, καθώς μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η εγχώρια οικονομία, χιλιάδες τουρίστες έσπευσαν να αξιοποιήσουν την κατάρρευση του νομίσματος για φθηνότερες διακοπές, έστω και... παγωμένες. 
   
Αξιοσημείωτη είναι η ανθεκτικότητα που εμφανίζει ο τουρισμός στην Τουρκία, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η μείωση της τουριστικής κίνησης διαμορφώνεται μόλις στο 0,9%, αν και οι εταιρίες του κλάδου κάνουν λόγο για σημαντικά χαμηλότερες δαπάνες από τους επισκέπτες. 

Στην ευρύτερη βαλκανική γειτονιά, η μείωση της τουριστικής κίνησης στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο 8% στο α΄ εξάμηνο, ενώ η πτώση ανέρχεται για την  Κροατία στο 7% και  για τη Σλοβενία στο 5%.

Ισχυρή "βουτιά" στα τουριστικά έσοδα εμφανίζουν παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί στην κεντρική Ευρώπη, όπως η Τσεχία (-18% στο Q1), η Γαλλία (-7% τον Ιούλιο) και η Ελβετία (-7% στην περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου, η ισχυρότερη μείωση από το 1982).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το βαρόμετρο της τουριστικής κίνησης των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια τουριστική κίνηση είναι μειωμένη κατά 8% στην περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2009 και η Μέση Ανατολή δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα (-18%). 
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v