Fed: Σταθερό στο 0,25% το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ

Η Fed διατήρησε σταθερό στην κλίμακα 0%-0,25% το βασικό επιτόκιο, ενώ επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων έως και τον Οκτώβριο, εν μέσω ενδείξεων σταθεροποίησης της οικονομίας.

Fed: Σταθερό στο 0,25% το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ
Η Fed διατήρησε σταθερό στην κλίμακα 0%-0,25% το βασικό επιτόκιο, ενώ επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων έως και τον Οκτώβριο, εν μέσω ενδείξεων σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ο ρυθμιστής της νομισματικής πολιτικής της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη αναγνώρισε σε επιφυλακτικό τόνο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας ενδεχομένως να είναι κοντά, χωρίς όμως να δώσει τροφή σε προοπτικές άμεσης αύξησης των επιτοκίων.

Στην ανακοίνωσή της η Fed παραδέχεται ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις στην οικονομία -όπως η πρόσφατη πολύ καλή στατιστική ανακοίνωση για τη μείωση της ανεργίας-, αλλά δίνει έμφαση στο γεγονός ότι περιμένει η μελλοντική ανάπτυξη να είναι υποτονική και να συνοδεύεται από επίμονα υψηλή ανεργία. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η ισοπέδωση" της αμερικανικής οικονομίας έχει σαφώς σταματήσει, δημοσιοποιώντας την πλέον ξεκάθαρη άποψη, από την αρχή της κρίσης, για έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Όπως σημειώνει ανάλυση του πρακτορείου Reuters, είναι η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 όπου η Fed δεν χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως "συρρίκνωση", "αδυναμία" ή "υποχώρηση" για να χαρακτηρίσει την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ  έως και τον Οκτώβριο, δηλαδή θα λάβει παράταση ενός μήνα. Η Fed ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Μάρτιο, με αρχική πρόβλεψη ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι αγορές "στοιχηματίζουν" σε αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve τον Μάιο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v