Buffett: Ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέξουν την υπερβολική ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημά τους και να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, υποστηρίζει σε άρθρο του στους "New York Times" ο κ. Buffett.

Buffett: Ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέξουν την υπερβολική ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημά τους και να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, υποστηρίζει ο κ. Buffett.

Σε άρθρο του στους "New York Times", ο κ. Buffett, τονίζει ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ορθά και αναγκαία προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, αλλά θα πρέπει, πλέον, να στραφούν σε μέτρα μείωσης του ελλείμματός τους, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 1,841 τρισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος 2008 - 2009, που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

"Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παράπλευρες συνέπειες των μέτρων που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες εξ αυτών δεν είναι ορατές, όμως θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας μια απειλή πολύ πιο ισχυρή από την κρίση", υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής.

Κατά τον κ. Buffett "η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στην εντατική και είναι σε διαδικασία ανάνηψης. Ας μην ξεχνάμε ότι το έλλειμμα θα αγγίξει φέτος το 13% του ΑΕΠ. Βρισκόμαστε, σε δημοσιονομικό επίπεδο, σε μία αχαρτογράφητη περιοχή".

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι ΗΠΑ έχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις: δανεισμό από τους ξένους, δανεισμό από τους φορολογουμένους και "τύπωμα" νέου χρήματος.

Αν και οι αμερικανικές αρχές οφείλουν να πράξουν τα πάντα για να στηρίξουν την οικονομία, θα πρέπει "μόλις επέλθει η ανάκαμψη να υπάρξει περιορισμός ελλείμματος και χρέους".

Εξετάζοντας την περίπτωση οι αμερικανικές αρχές να "τυπώσουν" περισσότερα δολάρια, ο κ. Buffett εμφανίζεται απόλυτα αρνητικός, τονίζοντας ότι "η άνευ ελέγχου 'εκπομπή' δολαρίων θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση την αγοραστική δυνατότητα των Αμερικανών και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη δύναμη του νομίσματος. Ουσιαστικά το μέλλον του δολαρίου εξαρτάται από το Κογκρέσο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v