Almunia: Ζητά ομοφωνία για "έξοδο" από τα μέτρα

Η έξοδος από τα κρατικά μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνει συντονισμένα, κατ' αρχάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατόπιν σε παγκόσμιο, σύμφωνα με τον κ. Joaquin Almunia.

Almunia: Ζητά ομοφωνία για έξοδο από τα μέτρα
Η έξοδος από τα κρατικά μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνει συντονισμένα, κατ' αρχάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατόπιν σε παγκόσμιο, σύμφωνα με τον κ. Joaquin Almunia.

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο κ. Almunia τόνισε χαρακτηριστικά: "Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση για έξοδο από τα προγράμματα στήριξης. Κατ' αρχάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατόπιν σε παγκόσμιο. Σαφώς θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο του G20".

Σε ό,τι αφορά τα μπόνους, ο κ. Almunia δήλωσε ότι "τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απλώς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις βασικές αρχές που έχουμε εκδώσει τον Απρίλιο".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker, υπογράμμισε: "Η χειρότερη φάση της κρίσης έχει περάσει. Δεν έχει όμως φτάσει ακόμη η στιγμή για απόσυρση των μέτρων στήριξης. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή τους τόσο φέτος όσο και το 2010 και κατόπιν να υπάρξει συμφωνία για έξοδο από αυτά. Θα το συζητήσουμε".

Οι απόψεις των δύο ισχυρών ανδρών της Ε.Ε. πιθανώς να βρουν στήριξη από την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο, βάσει του δεύτερου υπολογισμού της Eurostat. Εάν επιβεβαιωθούν οι αναλυτές και η οικονομία συρρικνωθεί κατά 4,6% (σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2008), τότε σαφώς θα είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε έξοδο από τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινώσει οι οικονομίες των κρατών-μελών.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. αφορά στην καταγραφή του κοινού μηνύματος που θα στείλει η Ένωση στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του G20, η οποία πραγματοποιείται στα τέλη της εβδομάδας στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v