Roubini: "Βαρίδι" τα χρέη για την ανάκαμψη

Τα υψηλά χρέη τραπεζών και καταναλωτών αποτελούν "βαρίδι" για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η Κίνα δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης, υποστηρίζει ο N. Roubini.

Roubini: Βαρίδι τα χρέη για την ανάκαμψη
Τα υψηλά χρέη τραπεζών και καταναλωτών αποτελούν "βαρίδι" για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η Κίνα δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποτελέσει την ατμομηχανή της διεθνούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Nouriel Roubini.

Σε συνέντευξή του στο "Fast Money" του CNBC, ο γνωστός οικονομολόγος (και χαρακτηρισμένος "ορισμός του απαισιόδοξου") τονίζει μεταξύ άλλων: "Τα χρέη των τραπεζών και των καταναλωτών εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά. Το μόνο που πράξαμε είναι να 'κοινωνικοποιήσουμε' τις ζημίες των τραπεζών. Άμεσο αποτέλεσμα διογκωμένα ελλείμματα προϋπολογισμού για αρκετές οικονομίες της υφηλίου".

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Roubini, το συνολικό δημόσιο χρέος στην υφήλιο θα φτάσει στα 10 τρισ. δολάρια εντός της επόμενης 10ετίας. Πρόκειται για "ένα τεράστιο ποσό, που μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμη κρίση".

Αναφερόμενος στην κινεζική οικονομία και στην πιθανή ανάληψη του ρόλου της ατμομηχανής για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο κ. Roubini υποστηρίζει: "Δεν νομίζω ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Το ΑΕΠ της είναι μόλις 3 τρισ. δολάρια. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι 15 τρισ. δολάρια. Η αξία της κατανάλωσης στην Κίνα φτάνει στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη στις ΗΠΑ στα 10 τρισ. δολάρια".

Ως εκ τούτου "η Κίνα είναι πολύ μικρή για να αποτελέσει την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Επιπρόσθετα η αγορά της χώρας έχει αρχίσει να διορθώνει. Φυσικά, εάν υπάρξει αρνητική πορεία της κινεζικής οικονομίας, αυτό θα επηρεάσει την παγκόσμια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v