Ευρώπη: Σε καλύτερη κατάσταση οι ασφαλιστικές

Aποσυνδέστε τις ασφαλιστικές από τις τραπεζικές μετοχές. Αυτό προτείνουν οι αναλυτές του χρηματοοικονομικού χώρου θεωρώντας ότι άδικα πλέον συνδέεται ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος με τα δεινά του τραπεζικού.

Ευρώπη: Σε καλύτερη κατάσταση οι ασφαλιστικές
Aποσυνδέστε τις ασφαλιστικές από τις τραπεζικές μετοχές. Αυτό προτείνουν οι αναλυτές του χρηματοοικονομικού χώρου θεωρώντας ότι άδικα πλέον συνδέεται ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος με τα δεινά του τραπεζικού.

Άλλωστε, παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας του, φαίνεται πως ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός χώρος τώρα πληρώνει τη φυγή του από τα χρηματιστήρια την περίοδο της μεγάλης πτώσης, στην οποία προχώρησαν πολλές εταιρίες με στόχο να προστατευτούν από τις απώλειες. Από την άλλη, όμως, ο κλάδος έχει ενισχύσει τον δείκτη φερεγγυότητάς του.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εκτιμάται πλέον ότι επηρεάστηκαν υπέρμετρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός χώρος. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά επενδυτικά κεφάλαια θεώρησαν πως η συγκέντρωση κεφαλαίων από τις τράπεζες θα οδηγούσε σε ανάλογες κινήσεις από τις ασφαλιστικές.
 
Όμως αυτό δεν συνέβη. Ενδεικτικά, το πρώτο τρίμηνο η έκδοση μετοχών από ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα ανήλθε στο 31% της χρηματιστηριακής τους αξίας, ενώ η έκδοση μετοχών από τις ασφαλιστικές ήταν μόλις 2%. Την ίδια στιγμή, οι τίτλοι τους είναι διαπραγματεύσιμοι σε επίπεδα ανάλογα των τραπεζικών, οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα.
 
Ως προς τα λειτουργικά κέρδη των ασφαλιστικών, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση από 20% έως 30% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, παρότι το δεύτερο φετινό τρίμηνο είναι πιθανόν να είναι καλύτερο από το πρώτο.

Τα εξαμηνιαία κέρδη εμφανίστηκαν μειωμένα λόγω των περιορισμένων κερδών των ασφαλιστικών από επενδύσεις, των αυξημένων υποχρεώσεων και των δαπανών για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των στελεχών.

Μάλιστα, το χρηματιστηριακό ράλι του δευτέρου τριμήνου θα ωφελήσει τον κλάδο, αλλά σε μικρό βαθμό, καθώς, όπως ανέφερε ο αναλυτής της Nomura, κ. Νικ Χολμς, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μειώσει από μόνες τους την έκθεσή τους στις χρηματαγορές. Στο ίδιο πλαίσιο, η ING θεωρεί πως εκτός από τα προβλήματα εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης η πτώση των κερδών του 2009 οφείλεται στις αγορές επενδύσεων, που τώρα πλέον ανακάμπτουν.

--- Ανοδική τάση

Από την άλλη, οι έντονες ανησυχίες του παρελθόντος για τα επίπεδα ευρωστίας των εταιρειών έχουν περιοριστεί, ενώ οι ισχυρές επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει τον δείκτη φερεγγυότητάς τους. Ενδεικτικά, η γερμανική Allianz παρουσίασε σε αυτόν άνοδο στο 133%, η βρετανική Prudential στο 262% και η γαλλική Axa στο 159%.

«Διατηρούμε τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για ανοδική τάση στον κλάδο βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι η ευρωστία και η δυναμική των κερδών είναι θεμελιωδώς ισχυρά στοιχεία», τονίζει ο κ. Χολμς.

Μάλιστα, εν όψει της ανάκαμψης δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα φάση συγκέντρωσης με εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρότερων εταιρειών και κυρίως σε αγορές κορεσμένες όπως είναι η βρετανική. Μία νέα πρόκληση για τον ευρωπαϊκό κλάδο, πάντως, είναι οι νέοι κανόνες που τώρα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να οριστικοποιήσει περί τα τέλη του έτους.

Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο η Επιτροπή στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων, στη βελτίωση της διαφάνειας και στη ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων. Όμως, οι έως τώρα προτάσεις έχουν αντιμετωπιστεί με έντονη επιφυλακτικότητα από τις ευρωπαϊκές ενώσεις (χαρακτηριστικές οι διαμαρτυρίες της γερμανικής και της βρετανικής) ασφαλιστικών, οι οποίες θεωρούν ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να χειραγωγήσει τον κλάδο με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Μάλιστα, η βρετανική ένωση υπολογίζει το κόστος των νέων μέτρων στα 57 δισ. ευρώ και θεωρεί πως θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών και μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν επιχειρήσεις στην έξοδό τους από τον κλάδο. 

--- ΗΠΑ: Οι ξένες τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες

Ξένες τράπεζες διεκδικούν τα χρεοκοπημένα αμερικανικά μικρομεσαία πιστωτικά ιδρύματα που έχουν καταρρεύσει.

Πρόκειται για ένα νέο πεδίο ευκαιριών αλλά και ανάσα για τις ομοσπονδιακές αρχές που βγάζουν στο σφυρί τις χρεοκοπημένες τράπεζες, επιδιώκοντας να περιορίσουν το δημοσιονομικό κόστος. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρίχνει τα στάνταρ ασφαλείας για να διευκολύνει επενδύσεις των κερδοσκοπικών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Η λίστα των μικρομεσαίων θυμάτων της πιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ συνεχώς αυξάνεται. Μέχρι στιγμής 102 τράπεζες έχουν καταρρεύσει από την έναρξη της πιστωτικής κρίσης. Εξ αυτών οι 77 φέτος.

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), η λίστα των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, εκείνων δηλαδή που δεν θεωρούνται επαρκείς σε έναν ή σε περισσότερους από τους τομείς αξιολόγησης, έφτασε τις 416 μέσα στο τ΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 111 ιδρύματα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει όσο ολοκληρώνεται η διαδικασία διαγραφών των προβληματικών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η FDIC καλύπτει συνολικά 8.246 μικρομεσαία πιστωτικά ιδρύματα, το συνολικό ενεργητικό των οποίων υπολογίζεται στα 13,54 τρισ. δολάρια.

Από αυτά 7,5 τρισ. είναι καταθέσεις και τα υπόλοιπα 6 τρισ. προέρχονται από άλλες πηγές και κατά κύριο λόγο από τις αγορές κεφαλαίου. Το ανησυχητικό είναι πως το δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες που καλύπτονται από τη FDIC είχαν ζημίες 3,7 δισ. δολαρίων σε σχέση με τα κέρδη 5,5 δισ. δολαρίων του πρώτου τριμήνου.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για επισφάλειες το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τα 66,9 δισ. δολάρια από 60,9 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, ξένες τράπεζες (οι ίδιες ή μέσω θυγατρικών τους στις ΗΠΑ) ενδιαφέρονται για την αγορά των χρεοκοπημένων μικρομεσαίων πιστωτικών ιδρυμάτων, που διατηρούν ισχυρό δίκτυο καταστημάτων στην αμερικανική ενδοχώρα. Χαρακτηριστικά, η ισπανική Banko Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της Guaranty Financial Group.

Έτσι, η BBVA θα είναι ο πρώτος ξένος οργανισμός που θα αναλάβει τον έλεγχο αμερικανικής τράπεζας. Επίσης, για χρεοκοπημένα πιστωτικά ιδρύματα ή για περιουσιακά στοιχεία προβληματικών τραπεζών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η BNP Paribas (μέσω της θυγατρικής της στο Σαν Φρανσίσκο Bank of the West), ο ολλανδικός όμιλος Rabobank κ.ά.

Η εισροή ξένων κεφαλαίων είναι φυσικά ευπρόσδεκτη από τη FDIC, η οποία καλείται να εγγυηθεί τις καταθέσεις στα χρεοκοπημένα πιστωτικά ιδρύματα. Άλλωστε, η ομοσπονδιακή αρχή, χαλαρώνοντας τις προδιαγραφές για την είσοδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds) στον κλάδο, ουσιαστικά τα ενθαρρύνει να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία προβληματικών τραπεζών, ώστε να μειωθούν τα βάρη του ομοσπονδιακού κράτους.

* Αναδημοσίευση από το 599ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 11 - 15 Σεπτεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v