ΕΚΤ: Επιπλέον κέρδη 1 δισ. από τα πακέτα στήριξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκομίσει επιπλέον κέρδη έως 1 δισ. ευρώ από τα έκτακτα πακέτα στήριξης που σχετίζονται με την κρίση, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

ΕΚΤ: Επιπλέον κέρδη 1 δισ. από τα πακέτα στήριξης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκομίσει επιπλέον κέρδη έως 1 δισ. ευρώ από τα έκτακτα πακέτα στήριξης που σχετίζονται με την κρίση, η προσοχή όμως που δίνει στα μη συμβατικά μέτρα έχει «φρενάρει» τις προοπτικές των κερδών, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Όπως αναφέρουν οι FT, σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης από την κατάρρευση της Lehman Brothers και μετά, έχει δημιουργήσει επιπλέον κέρδη ύψους 900 εκατ. ευρώ για την ΕΚΤ, μέχρι στιγμής.

Περίπου 300 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό δημιουργήθηκε τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ παρείχε δάνεια διάρκειας ενός έτους ύψους 442 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον αυτά κέρδη προστίθενται στα ποσά που συνήθως «βγάζει» η ΕΚΤ από τις δραστηριότητές της στην αγορά.

Αν και το επιτόκιο που χρεώνει η ΕΚΤ – που διαμορφώνεται στο 1%- είναι το χαμηλότερο στην 11χρονη ιστορία της, τα έσοδα «παραμένουν ελκυστικά λόγω της ποσότητας της ρευστότητας που συσσωρεύουν οι τράπεζες», σύμφωνα με την οικονομολόγο της Goldman Sachs, Natacha Valla, αναφέρουν οι FT.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v