ΕΕ: Εξετάζει ειδικό ταμείο για γαλακτοκομικά

Τη δημιουργία Ταμείου για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα ύψους 600 εκατ. ευρώ, με στόχο την παροχή συνδρομής στις οργανώσεις παραγωγών και στους συνεταιρισμούς και τον εκσυγχρονισμό των αγροκτημάτων, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές.

ΕΕ: Εξετάζει ειδικό ταμείο για γαλακτοκομικά
Την παράταση ως τον Φεβρουάριο του 2010 των υφιστάμενων ενισχύσεων στους αγρότες ενέκρινε σήμερα το ΕΚ. Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν επαρκείς.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με 447 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 16 αποχές έναν κανονισμό για την παράταση ως τον ερχόμενο Οκτώβριο της χορήγησης δημοσίων ενισχύσεων για την αγορά βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη. Η ισχύουσα νομοθεσία επέτρεπε τις εν λόγω ενισχύσεις μόνο ως το τέλος του περασμένου μήνα. Το ΕΚ ζήτησε επίσης η ενίσχυση να καλύπτει και το τυρί.

Σε ένα ψήφισμα που υιοθέτησαν σχετικά με την κρίση στον τομέα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων του κλάδου.

Κάλεσαν, συγκεκριμένα, την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα μέτρα τόνωσης της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία.

Ζήτησαν δε εκ νέου τη δημιουργία Ταμείου για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα της ΕΕ ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την παροχή συνδρομής στις οργανώσεις παραγωγών και στους συνεταιρισμούς και τον εκσυγχρονισμό των αγροκτημάτων.

"Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να βοηθήσουν τους αγρότες" δήλωσε ο Paolo De Castro (Σ&Δ, IT), ο εισηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας. "Με το σημερινό μας ψήφισμα ζητούμε την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και ελπίζουμε οι προτάσεις μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη", είπε ακόμη ο Ιταλός πολιτικός.

Δικαιότερες τιμές για τους καταναλωτές

Το ΕΚ κάλεσε ακόμη την Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφάνεια των τιμών στην αλυσίδα προμήθειας τροφίμων, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 462 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 40 αποχές. Οι ευρωβουλευτές πρότειναν επίσης τη θέσπιση ενός κώδικα συμπεριφοράς που θα διέπει τις σχέσεις παραγωγών και πωλητών. Σε πολλά κράτη μέλη οι τιμές εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές για τους καταναλωτές, παρά τη δραματική πτώση των τιμών παραγωγού.

Επιπλέον, αναφέρεται στο ψήφισμα, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει με ποιο τρόπο είναι δυνατόν να "διατηρηθούν οι σχετικές πιστώσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων" μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Θα πρέπει, τέλος, "να επιτρέψει την ασφάλιση των γεωργικών εξαγωγικών πιστώσεων, όπως εφαρμόζεται στις ΗΠΑ".

"Η κατάσταση βελτιώνεται", λέει η Επιτροπή

Η αρμόδια Επίτροπος για τη γεωργία Mariann Fischer Boel ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να παράσχουν προσωρινή κρατική βοήθεια ως 15.000 ευρώ ανά αγρότη και να αγοράζουν ποσοστώσεις παραγωγής από αγρότες θέτοντας τες στο εθνικό αποθεματικό. Αυτές οι πρόσθετες ποσοστώσεις δεν θα προσμετρούνται κατά τον υπολογισμό των εθνικών επίπεδων παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη μέλη δεν θα διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα λόγω υπέρβασης των εθνικών τους οροφών.

"Η κατάσταση βελτιώνεται" είπε η κ. Fischer Boel, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην ολομέλεια. Εξήγησε ότι οι τιμές του βουτύρου, του γάλακτος και του τυριού αρχίζουν να αυξάνονται και συμπλήρωσε: "Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε, αλλά είμαστε στην σωστή κατεύθυνση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v