Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Άνεμος" μεγάλων εξαγορών στην Ευρώπη

Η πρόταση της Kraft για την Cadbury επαναφέρει τις προοπτικές μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων - ειδικά σε Βρετανία και ανατ. Ευρώπη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε φάρμακα, αυτοκίνητα, μπίρα και πολυτελή είδη.

Άνεμος μεγάλων εξαγορών στην Ευρώπη
Η ξαφνική προσφορά 16,7 δισ. δολ. της Kraft Foods για τη βρετανική γαλακτοκομία Cadbury πριν από μία εβδομάδα είναι πιθανό να λειτουργήσει σαν κουμπί επανεκκίνησης για μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, καθώς βελτιώνονται οι δυνατότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων και εκτονώνεται η παγκόσμια ύφεση, τονίζουν fund managers στο πρακτορείο MarketWatch.

Λίγες ώρες μετά την Cadbury και την Kraft υπήρξαν φήμες ότι η Deutsche Telekom εξαγοράζει τη Sprint Nextel και θα την ενσωματώσει στην αμερικανική θυγατρική της T-Mobile USA.

Η αναθέρμανση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων θα είναι ευπρόσδεκτη στις αγορές που έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα τον τελευταίο χρόνο. Εκτός από δύο μεγάλες συμφωνίες στον φαρμακευτικό κλάδο στο ξεκίνημα του έτους (όταν η Pfizer αγόρασε τη βρετανική Wyeth προς 68 δισ. δολ. και η Merck τη Schering-Plough προς 41 δισ. δολ.) μόνο 9 μεγάλες συμφωνίες έχουν γίνει, οι οποίες δεν ξεπερνούν συνολικά τα 3,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Current Partnering. Το 2007 και το 2008 είχαν υπογραφεί 20 deals αξίας 1 δισ. δολαρίων και πάνω.

Ο αναλυτής κ. Curt Lyman της HighTower Advisors εκτιμά ότι η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων θα κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες ή τους ερχόμενους μήνες, ειδικά στη Βρετανία και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης. "Στο επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι η χρηματοπιστωτική μετατόπιση των τελευταίων 12 μηνών, σε συνδυασμό με τη στρατηγική τόνωσης και στήριξης, μαζί με τη βελτίωση στις συνθήκες των πιστωτικών αγορών, θα προκαλέσει αυξημένη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων".

Μία αιτία της αισιοδοξίας για τα deals είναι ότι υπάρχουν ακόμη και καλής ποιότητας εταιρίες που δυσκολεύονται να παράγουν οργανική ανάπτυξη, μέσα στο σκληρό περιβάλλον μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, όπως τονίζει ο κ. William Davies, επικεφαλής Ευρώπης της Threadneedle στο Λονδίνο. "Η εξαγορά ανταγωνιστών και οι περικοπές δαπανών με την απορρόφηση είναι μια καλή μέθοδος αύξησης των εσόδων και μείωσης του ανταγωνισμού", τονίζει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι παράλληλα βελτιώνονται οι συνθήκες που θα βοηθήσουν τις εταιρίες να συγκεντρώσουν κεφάλαια ταχύτερα και γίνονται φθηνότερα τα κεφάλαια χρηματοδότησης "κερδοσκοπικών συμφωνιών", στοιχεία που επίσης θα τονώσουν τη δραστηριότητα. "Όταν ξεκινήσει ένα κύμα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, στη συνέχεια τείνει να διογκώνεται καθώς οι εταιρίες φοβούνται μη μείνουν πίσω στο κυνήγι της ανάπτυξης".

ΦΑΡΜΑΚΑ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Όπως τονίζει ο κ. Ian Ormiston της Ignis Capital Management, "στο επόμενο βήμα αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι οι ανάγκες του αγοραστή και όχι οι διαθέσεις του πωλητή". Από αυτή την άποψη ο κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων πάντα αναδεικνύεται και "σε κάποιο σημείο υποπτεύομαι ότι θα έχει νόημα να αγοραστεί η Bayer από κάποια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία - την Pfizer ή από κάποια άλλη μεγάλη αμερικανική επιχείρηση. Μακροπρόθεσμα έχει νόημα και λογική".

Κι αυτό γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εύρωστους ισολογισμούς και το αιμοδιαλυτικό Xarelto της Bayer, που φέρει πολύ καλές δυνατότητες με δυνητικές πωλήσεις μακροχρόνια 6,8 εκατ. δολ. αποτελεί μεγάλο θέλγητρο, αφού για πολλές επιχειρήσεις θα λήξουν κατοχυρώσεις καίριων σκευασμάτων το 2012.

Κατά τον αναλυτή, σε μια πιθανή συμφωνία η Pfizer θα αγοράσει την Bayer με premium στην κεφαλαιοποίηση των 25 δισ. ευρώ και με συμπληρωματικές συμφωνίες πώλησης μη βασικών επιχειρήσεων της Bayer, όπως τον βραχίονα προστασίας καλλιεργειών προς 10 δισ. δολ.

Πιθανότητες μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων υπάρχουν και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τον κ. Ormiston, που διαβλέπει κάποιου είδους συνεργασία της ιταλικής Fiat με τις γαλλικές ανταγωνίστριες Peugeot και Renault.

Εκτιμά ότι σε πρώτο βήμα, όταν δρομολογηθεί η παγκόσμια ανάκαμψη, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία κοινής αξιοποίησης εξαρτημάτων, η οποία στη συνέχεια θα καταλήξει σε πλήρη συγχώνευση. "Σε κάποιο σημείο θα πρέπει να συνεργαστούν πολύ περισσότερο για να αποκτήσουν κλίμακες και να μειώσουν αποδοτικά την παραγωγική δυνατότητα". Ο αναλυτής θεωρεί ότι η πιθανότερη πηγή μεγάλης συμφωνίας είναι η ιταλική Fiat, που "έχει κάνει πολύ καλό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στα αυτοκίνητα κι έχει ξεκαθαρίσει την κλίμακα παραγωγής της, αλλά νιώθει πιεστικά την ανάγκη να εξασφαλίσει κάποια συμφωνία".

ΠΟΤΑ και ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΕΙΔΗ

Κατά τον κ. Chad Deakins, επικεφαλής επενδύσεων της αμερικανικής Certium Asset Management, η αγορά της ζυθοποιίας είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει τις περισσότερες δυνατότητες συνεργασιών. Ο αναλυτής υπενθυμίζει ότι ο παγκόσμιος κολοσσός οινοπνευματωδών ποτών Diageo "συνεχίζει να βρίσκεται στο κυνήγι μιας μεγάλης εξαγοράς" και θεωρεί ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν εξαγόραζε μία μεγαλύτερη ζυθοποιία, όπως η βρετανική SABMiller. Η Heineken είναι επίσης μια εταιρία που πρέπει να αυξήσει τη διεθνή παρουσία της.

Η δραστηριότητα προβλέπεται να επικεντρωθεί και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είναι πιο "ευέλικτες" λόγω του μεγέθους τους. Αυτός ο τομέας, όπως και ο κλάδος της ζυθοποιίας, έχει επίσης αναπτυχθεί δυναμικά σε διεθνείς "φωλιές" με ευκαιρίες ανάπτυξης και είναι ελκυστικός για μεγαλύτερες επιχειρήσεις που θέλουν να καθιερωθούν σε αυτές της "φωλιές".

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει την έντονη φημολογία που αφορά στην ελβετική εταιρία πολυτελών ειδών Richemont και στον κολοσσό LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Η δεύτερη επιχείρηση φημολογείται επίσης ότι θέλει να πουλήσει τον βραχίονα Moet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v