Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες "μαζεύουν" τα δολάρια

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αποκλιμακώσουν τις μαζικές προσφορές δολαρίων στα τραπεζικά τους συστήματα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται.

Οι κεντρικές τράπεζες μαζεύουν τα δολάρια
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αποκλιμακώσουν τις μαζικές προσφορές δολαρίων στα τραπεζικά τους συστήματα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται μετά την καταστροφική κρίση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που συνοψίζει τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις.

Η αμερικανική Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να συρρικνώνει τις δημοπρασίες βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στις αρχές του 2010, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσαν ότι θα αποκλιμακώσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για να διασφαλισθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Οι παραπάνω συντονισμένες ανακοινώσεις, σηματοδοτούν την σταδιακή απόσυρση των πρωτοφανών μέτρων που έλαβαν για να αντιμετωπίσουν την χρηματοπιστωτική κρίση.

Αναλυτές τονίζουν πάντως στο Reuters ότι οι δηλώσεις σημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες διακρίνουν λιγότερες πιέσεις για βραχυχρόνια ρευστότητα στις τράπεζες και δεν θεωρούνται ως κίνηση έναρξης ανάκλησης των μέτρων οικονοιής στήριξης.

Πάντως συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους όγκους στις δημοπρασίες του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καθώς και την διάρκεια των λήξεων.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον μηχανισμό ρευστότητας σε δολάρια σε κεφάλαια μιας εβδομάδας μόνο, η ελβετική SNB ότι θα λήξει τις επιχειρήσεις δολαριακής ρευστότητας 84 ημερών, ενώ η BoΕ ότι θα αναστείλει τις τρίμηνες επαναγορές δολαρίων μετά την τελευταία του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v