G20: Δέσμευση για διατήρηση προγραμμάτων στήριξης

Το G20 θα καταστεί το κορυφαίο forum της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Πίτσμπουργκ. Αυστηρότερες ρυθμίσεις για τραπεζική επάρκεια έως τα τέλη του 2012, κανένα πλαφόν στα μπόνους.

G20: Δέσμευση για διατήρηση προγραμμάτων στήριξης
Το G20 θα καταστεί ο κορυφαίος θεσμός διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας, δίνοντας περισσότερη δύναμη σε ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, και προσδιορίζοντας αυστηρότερες ρυθμίσεις για την τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια έως τα τέλη του 2012, σύμφωνα με το το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών.

Η πυρηνική διαμάχη των δυτικών δυνάμεων με το Ιράν, μετά την αποκάλυψη ότι η Τεχεράνη έχει υπό κατασκευή έναν δεύτερο σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου, έπεσε σε δεύτερη μοίρα κατά τη σύνοδο του Πίτσμπουργκ, καθώς οι προσπάθειες των ηγετών του G20 επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ότι ο πλανήτης θα βγει από την ύφεση και θα προφυλαχθεί καλύτερα από μια νέα κρίση.

Οι ηγέτες του G20, που περιλαμβάνει τις ισχυρότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ολοκλήρωσαν την Παρασκευή 25/9 τη διήμερη σύνοδο κορυφής στο Πίτσμπουργκ. Δεσμεύονται να συντηρήσουν τα έκτακτα προγράμματα σε ισχύ έως ότου διασφαλιστεί ότι έχει έρθει η ανάκαμψη και να μην προχωρήσουν σε πρόωρη ανάκληση. 

Το G20 συμφωνεί επίσης να τεθούν όρια στις υπερβολές της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που προκάλεσαν την πιστωτική κρίση. Οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα πρέπει να είναι έτοιμοι έως τη λήξη του 2010 και να εφαρμοστούν σταδιακά εντός διετίας.

Στο προσχέδιο δεν αναφέρεται επιβολή απευθείας πλαφόν στους μισθούς των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, όπως ζητούσαν ορισμένοι ηγέτες (π.χ. της Γαλλίας).

"Από τη στιγμή που κάθε οικονομία εξαρτάται από την πορεία κάποιας άλλης θα πρέπει να δράσουμε από κοινού προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Barack Obama σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα οι ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξει "διόρθωση" των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα πράξει τα πάντα προκειμένου να υπάρξει μείωση στο έλλειμμα και στο χρέος. Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι και οι Γερμανοί οφείλουν να μειώσουν την εξάρτηση της οικονομικής τους ανάπτυξης από την εξαγωγική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v