Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marc Faber: Διόρθωση 20% περιμένει τις αγορές

Το σημείο ζενίθ παρήλθε για τα χρηματιστήρια και οι μετοχές πιθανόν να υποχωρήσουν 20% στη συνέχεια του έτους, πιστεύει ο "γκουρού" κ. Marc Faber, εκδότης της επιθεώρησης "Gloom, Boom & Doom".

Marc Faber: Διόρθωση 20% περιμένει τις αγορές
Οι τιμές των μετοχών πιθανότατα πέρασαν από το ζενίθ της φετινής χρονιάς και ίσως υποχωρήσουν 20% στη συνέχεια, καθώς θα ενισχυθούν οι φόβοι αποπληθωρισμού, δηλώνει ο κ. Marc Faber, εκδότης της επιθεώρησης "Gloom, Boom & Doom".

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του κορυφαίου επενδυτικού συνεδρίου CLSA που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Χονγκ Κονγκ, ο "γκουρού" δηλώνει επίσης ότι το δολάριο θα ανακάμψει από την "υπερπουλημένη" θέση του, γεγονός που θα λειτουργήσει αρνητικά για τις μετοχές. 

Επίσης ο κ. Faber τονίζει: "Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη, εάν πέρασε το σημείο αιχμής των χρηματιστηρίων για τη φετινή χρονιά, γιατί οι οικονομικές ειδήσεις δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερες από εδώ και πέρα". Και ο ίδιος συμπληρώνει: "Η διόρθωση των αγορών είναι αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό".

Ο επενδυτής είχε προβλέψει στις 9 Μαρτίου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι τα χρηματιστήρια θα εμφανίζουν ράλι, λόγω των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής στήριξης. Εκείνη την ημέρα, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 στη Νέα Υόρκη διολίσθησε σε χαμηλό 12 ετών και έχει έκτοτε ανακάμψει 55%. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει ανακάμψει 63% στο ίδιο διάστημα.

Ο S&P ανήλθε σε υψηλό 2009 στις 1.071,66 μονάδες στις 22 Σεπτεμβρίου και έχει υποχωρήσει 2% από τότε, καθώς επικρατούν ανησυχίες ότι το ράλι είναι υπερβολικό σε σχέση με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και εταιρικής κερδοφορίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου CLSA, ο κ. Faber επανέλαβε την απαισιόδοξη άποψή του για τις δυτικές οικονομίες, διότι εκτιμά ότι τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που ελήφθησαν, δεν απέτρεψαν αλλά μόνο καθυστέρησαν την επερχόμενη κρίση.

"Δεν μπορούμε να αναβάλουμε επ’ αόριστον την ώρα της αλήθειας", δήλωσε ο ελβετικής καταγωγής οικονομολόγος, που ζει σήμερα στην Ταϊλάνδη. "Το επόμενο στάδιο θα είναι καθολική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η οικονομική - νομισματική κρίση που θα προκαλέσει χρεοκοπία σε κυβερνήσεις".

Ο επενδυτής προβλέπει ότι ο χρυσός "θα διορθώσει" παράλληλα με τις μετοχές, κοντά στα 920 δολάρια ανά ουγκιά. Ο κ. Faber περιμένει ότι το δολάριο θα καταγράψει ράλι, καθώς οι ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό θα υποχρεώσουν τους ριψοκίνδυνους επενδυτές να επαναπατρίσουν δολάρια στις ΗΠΑ.

Στην τελική κατάληξη, όμως, "το δολάριο είναι καταδικασμένο νόμισμα", όπως και η βρετανική στερλίνα, ισχυρίζεται ο επενδυτής, γιατί τα υψηλά επίπεδα χρεών στις δύο χώρες θα δημιουργήσουν πληθωρισμό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα νομισματοποιούν χρέος. Οι ασιατικές χώρες, όπου τα επίπεδα μόχλευσης είναι χαμηλά, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ασχέτως της όποιας διολίσθησης στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.

Τα καταναλωτικά χρέη στη Βρετανία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ξεπέρασαν το 100% στο β΄ τρίμηνο, ενώ στις ΗΠΑ ήταν άνω του 90%, σύμφωνα με στοιχεία του CLSA. Στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες το ποσοστό ήταν λιγότερο του 20%.

"Μόλις βλέπετε υποχώρηση στις ασιατικές μετοχές να αυξάνετε σταδιακά τις θέσεις σας", επισήμανε στη συνέντευξή του ο κ. Marc Faber.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v