Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Λιγότερο ρευστό ζητούν οι εμπορικές τράπεζες

Η ΕΚΤ θα δανείσει στις εμπορικές τράπεζες λιγότερα κεφάλαια απ’όσα ανέμεναν οι αναλυτές, υποδεικνύοντας ότι οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστό έχουν μειωθεί.

ΕΚΤ: Λιγότερο ρευστό ζητούν οι εμπορικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείσει στις εμπορικές τράπεζες λιγότερα κεφάλαια απ’όσα ανέμεναν οι αναλυτές, στην δεύτερη δημοπρασία 12μηνης απεριόριστης πίστωσης, υποδεικνύοντας ότι οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστό έχουν μειωθεί.

Οι τράπεζες κατέθεσαν προσφορές για κεφάλαια ύψους 75,2 δισ. ευρώ στο τρέχον επιτόκιο του 1%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είχε δανείσει το ρεκόρ των 442 δισ. ευρώ στην πρώτη δημοπρασία του Ιουνίου και οι οικονομολόγοι περίμεναν ζήτηση 137,5 δισ. ευρώ αυτό το μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων στο πρακτορείο Bloomberg.

Η χαμηλότερη ζήτηση για τα δάνεια της ΕΚΤ προφανώς καταδεικνύει ότι οι τράπεζες νοιώθουν πιο άνετα στον μεταξύ τους δανεισμό, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό, όπως δηλώνουν οικονομολόγοι στο πρακτορείο.

Δεδομένου πάντως ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να ανησυχούν για περαιτέρω μελλοντικές απωλειες, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τα κεφάλαια και όχι να τα δανείζουν σε εταιρίες και καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v