Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της Wall Street

Λαϊκίστικες υπερβολές χαρακτηρίζει η Ένωση Χρηματοοικονομικής Αγοράς όσα ακούγονται για bonus και για κερδοσκοπικές πρακτικές. Τις θέσεις των χρηματιστών θα υποστηρίξουν πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της Wall Street
"Aντί να πάρουν μαθήματα από το πάθημα της Lehman και από την κρίση, από την οποία μόλις ανακάμπτουμε, έχουν επιλέξει να τα αγνοούν». Και λίγο αργότερα: «Η επιστροφή στην ομαλότητα δεν μπορεί να οδηγήσει σε νέα ανευθυνότητα».

Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον κ. Μπαράκ Ομπάμα και έγιναν σε πρόσφατη ομιλία του σε χώρο λίγα μέτρα μακριά από τη Wall Street. Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου προς τη Wall Street για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο και για τον κίνδυνο εφησυχασμού ήταν σαφής.

Στο ίδιο πλαίσιο τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Fed εντείνει τις προσπάθειες συγκέντρωσης στοιχείων για τις τοποθετήσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε μία κίνηση που είναι «ασυνήθιστη», όπως ειπώθηκε, και η οποία θεωρήθηκε ότι ανοίγει τον δρόμο τα bonus να δίνονται με βάση όχι τα θεωρητικά κέρδη των τοποθετήσεων στο τέλος του έτους αλλά τα πραγματικά κέρδη.

Η απάντηση της Wall Street στις παραπάνω δηλώσεις και στις κινήσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου σαφής. Είναι η επικοινωνιακή εκστρατεία που ξεκίνησε η Wall Street με στόχο τη βελτίωση της εικόνα της στην κοινή γνώμη αλλά και την άσκηση επιρροής στους πολιτικούς που μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Και η εκστρατεία δεν θα έχει πεδίο μόνο στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, αλλά και στα ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα, όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες.

Το σχέδιο

Ειδικότερα, η Ένωση Χρηματοοικονομικής Αγοράς έχει καταρτίσει σχέδιο ώστε να αμβλύνει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον των χρηματιστών και των στελεχών των τραπεζών. Η ένωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, χαρακτηρίζει λαϊκίστικες υπερβολές όλα όσα ακούγονται για τις κερδοσκοπικές πρακτικές των παραγόντων της Wall Street και για την πολεμική που δέχονται τα τραπεζικά στελέχη ως προς το ύψος των bonus αλλά και η πρόταση για θέσπιση ορίων σε αυτά, όπως προέκυψε και από την εισήγηση της τελευταίας συνόδου του G20.

Ο σχεδιασμός δεν θα υλοποιηθεί από λομπίστες, η επαγγελματική ιδιότητα των οποίων πιθανότατα να λειτουργούσε αρνητικά. Αντίθετα, θα αξιοποιηθούν πρόσωπα μέσα από το ίδιο το σύστημα της Wall Street, που δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και σε υποθέσεις αρνητικής δημοσιότητας. Αυτά μέσω προσωπικών επαφών και όχι απρόσωπων δελτίων Τύπου και με πολιτικούς που θα επιχειρήσουν να περάσουν τις θέσεις χρηματιστών και τραπεζιτών.

Μάλιστα, της προσπάθειας φέρονται να ηγούνται συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Χένρι Πόλσον, που έχει μακρά θητεία σε τραπεζικά ιδρύματα της Wall Street.

Δύο στόχοι

Η επιχειρηματολογία της επικοινωνιακής εκστρατείας θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ως προς την πρόταση για μείωση των bonus, το κυρίαρχο επιχείρημα είναι ότι θα προκαλέσει φυγή ταλέντων από τις τράπεζες, τα οποία θα ιδρύσουν νέες εταιρείες ή επενδυτικά κεφάλαια. Εξέλιξη που θα πλήξει τις τράπεζες, αλλά οι αλλαγές δεν θα είναι ουσιαστικές αφού οι «φυγάδες» θα ανακυκλώσουν το υπάρχον σύστημα, που ήδη γνωρίζουν.

Από την άλλη, η Wall Street επιχειρεί οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος να γίνουν με συναινετικό τρόπο και αφορούν κυρίως στις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και στην ενίσχυση της διαφάνειας, της εποπτείας και του ελεγκτικού ρόλου της Fed, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «γιγάντων». Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζει η Ένωση Χρηματοοικονομικής Αγοράς, «ο κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της λύσης».

* Αναδημοσίευση από το 602ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 2 - 6 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v