Τα deals επιστρέφουν δειλά στο προσκήνιο

Aναθέρμανση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών περιμένουν οι αναλυτές καθώς έχει αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Τα deals επιστρέφουν δειλά στο προσκήνιο
Aναθέρμανση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών περιμένουν οι αναλυτές καθώς έχει αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
 
«Τα οικονομικά στοιχεία γυρίζουν στο θετικό πρόσημο και η δραστηριότητα των deals θα ακολουθήσει την αύξηση του ΑΕΠ», αναφέρει ο κ. Πολ Πάρκερ, επικεφαλής του σχετικού τομέα της Barclays Capital. Ο ίδιος εκτιμά ότι μετά την παρατεταμένη ύφεση υπάρχει αναβρασμός και τα στελέχη των επιχειρήσεων δεν ανησυχούν μήπως προχωρήσουν σε κάποιο αποτυχημένο deal, αλλά μήπως μείνουν πίσω στις εξελίξεις.

Ήδη, έρευνα του Thomson Reuters και της JP Morgan εκτιμά ότι, έπειτα από ένα παγωμένο πρώτο εξάμηνο, η δραστηριότητα θα κλείσει ανοδικά μέσα στο 2009 και θα πυροδοτηθεί το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 32%, στο 1,4 τρισ. δολάρια, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι κρατικές διασώσεις. Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο χειρότερος από το 1995. Μάλιστα, στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο η αξία των deals ήταν 17 φορές χαμηλότερη σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδα.

Όμως η κινητικότητα που παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου (ενδεικτικές περιπτώσεις η συγχώνευση στη Βρετανία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας T-Mobile και Orange, η εξαγορά της μεγαλύτερης βραζιλιάνικης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας GVT από τον γαλλικό όμιλο Vivendi, η εξαγορά της Marvel από την Disney, η πρόταση της Kraft για την Cadbury) αποτελεί για τους αναλυτές σοβαρή ένδειξη ότι το κλίμα αλλάζει καθώς η εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό στίβο ενισχύεται.


Η ρευστότητα

Βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα εμπιστοσύνης αλλά και ρευστότητας. Εν μέσω πιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν deals με την ευκολία με την οποία το έκαναν παλαιότερα. Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως οι εξαγορές με μόχλευση μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% φέτος.

Τώρα, όμως, αρκετές επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ενεργητικών τους, αφού αναχρηματοδότησαν τα χρέη τους με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ικανή ρευστότητα. Έτσι, είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την κρίση.

Από την άλλη, θεωρείται πλέον ότι ο συστημικός κίνδυνος στον τραπεζικό κλάδο είναι πια χαμηλός. Ταυτόχρονα, το πρόσφατο ράλι στις διεθνείς αγορές προσφέρει ένα ακόμη κίνητρο, ενώ βελτιώνει και το επενδυτικό κλίμα. Όσον αφορά στους κλάδους, τα περισσότερα φώτα για deals συγκεντρώνουν οι μεταποιητικές τροφίμων και το λιανικό εμπόριο, οι λεγόμενες κυκλικές βιομηχανίες οι οποίες μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες τους, ενώ ενισχύονται από τις περιόδους οικονομικής ανάκαμψης.

Ο τεχνολογικός τομέας επίσης είχε κινητικότητα εν μέσω κρίσης, η οποία θεωρείται ότι θα συνεχιστεί. Τέλος, μεγάλο ξεκαθάρισμα εκτιμάται ότι θα γίνει στον χρηματοοικονομικό χώρο. Και αυτό διότι, μετά τις πτωχεύσεις και τις διασώσεις σε περίοδο κρίσης, πολλά μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν κάποιο deal με τα μεγαθήρια που έχουν απομείνει.

** Αναδημοσίευση από το 602ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 2 - 6 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v