Σύγχρονα ορόσημα της πιο χρυσής επένδυσης

Καθώς η κυριαρχία του δολαρίου ξεθωριάζει, ο χρυσός είναι πιθανό να αποκομίσει τα περισσότερα κέρδη μεταξύ όλων των επενδυτικών ενεργητικών, χάρη στο μεγάλο του πλεονέκτημα: την "ουδετερότητα".

  • επιμέλεια: Ντ. Παπαγεωργίου
Σύγχρονα ορόσημα της πιο χρυσής επένδυσης
Καθώς η κυριαρχία του δολαρίου ξεθωριάζει και ένας πολυπολικός κόσμος γεννιέται, ο χρυσός είναι πιθανό να αποκομίσει τα περισσότερα κέρδη από όλες τις επενδύσεις χάρη στην "ουδετερότητά" του: το κίτρινο μέταλλο δεν είναι δεμένο με κανένα συγκεκριμένο νόμισμα.

Οι περιορισμοί, τονίζουν οι αναλυτές, που υφίστανται στην προσφορά του πολύτιμου μετάλλου, σημαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην εποχή όπου ο χρυσός ήταν το στάνταρ και όποιο νόμισμα κυκλοφορούσε στον πλανήτη αντιστοιχούσε σε κίτρινο μέταλλο που βρισκόταν στα αποθεματικά της κεντρικής του τράπεζας.

Όμως, το πολύτιμο μέταλλο παραμένει τόσο νόμισμα όσο και επένδυση, χαρακτηριστικά που το καθιστούν "ακατανίκητη αγορά" για τα επόμενα χρόνια, καθώς κλιμακώνονται οι χρηματοοικονομικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι στις αγορές.

"Το γεγονός ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται ως νομισματική μονάδα χωρίς να είναι συνδεδεμένος με κάποιο κράτος ανάγει την αξία του ως επενδυτικού ενεργητικού", τονίζει αναλυτής της Market Strategy Institute στο πρακτορείο Reuters. "Ο κόσμος συνειδητοποίησε ευρέως και γρήγορα ότι μπορεί να μετατρέψει τον χρυσό στα πάντα πέρυσι, όταν τον χρησιμοποιούσε για να συγκεντρώσει δολάρια σε μια περίοδο όπου υπήρχε έλλειψη δολαρίων".

Τα ατού του μετάλλου ως εναλλακτικής επένδυσης προβλήθηκαν ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, όταν ανήλθε σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ επί δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις. Χθες ο χρυσός χτύπησε τα 1.048,20 δολάρια ανά ουγκιά, έχοντας αποκομισει κέρδη 19,3% από την αρχή του έτους.

Οι τιμές ευνοήθηκαν από συνδυασμό παραγόντων, όπως η διολίσθηση του δολαρίου, το momentum από τεχνικές αγορές και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες αναδύονται καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αποσύρουν τα πρωτόγνωρα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που επέβαλαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σε αυτό το σημείο, με το πολύτιμο μέταλλο να βλέπει τα 1.500 δολάρια, σύμφωνα με χθεσινή εκτίμηση της Barclays Capital, έχει ενδιαφέρον μια αναδρομή στα κύρια ορόσημα της σύγχρονης ιστορίας των συναλλαγών του χρυσού από το 1970.


*Αύγουστος 1971: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Richard Nixon αποσύρει το δολάριο από το στάνταρ του χρυσού, το οποίο ισχύει από το 1944, όπου η συμφωνία Bretton Woods καθόρισε την ισοτιμία μετατροπής μιας ουγκιάς Troy του χρυσού στα 35 δολάρια.

* Αύγουστος 1972: Οι ΗΠΑ υποτιμούν το δολάριο στα 38 δολ. ανά ουγκιά.

* Μάρτιος 1973: Τα περισσότερα μεγάλα κράτη υιοθετούν το σύστημα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών.

* Μάιος 1973: Οι ΗΠΑ υποτιμούν το δολάριο στα 42,22 δολ. ανά ουγκιά.

* Ιανουάριος 1980: Ο χρυσός ανέρχεται στο ρεκόρ των 850 δολ. ανά ουγκιά. Ο υψηλός πληθωρισμός λόγω του ακριβού πετρελαίου, η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν και οι επιπτώσεις της επανάστασης στο Ιράν ωθούν τους επενδυτές στο μέταλλο.

* Αύγουστος 1999: Ο χρυσός υποχωρεί στο χαμηλό των 251,70 δολ. καθώς ο κόσμος φοβάται ότι οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα αποθέματα σε ρευστό και οι μεταλλευτικές πωλούν το μέταλλο στις προθεσμιακές αγορές για να προστατευτούν από πτώση τιμών.

* Οκτώβριος 1999: Ο χρυσός ανεβαίνει στο υψηλό δύο ετών στα 338 δολ., κατόπιν συμφωνίας περιορισμού των πωλήσεων χρυσού από τις 15 (τότε) κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Η επενδυτική ψυχολογία απέναντι στο μέταλλο βελτιώνεται.

* Φεβρουάριος 2003: Οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στον χρυσό εξαιτίας της σύγκρουσης της Δύσης με το Ιράκ και ο χρυσός ανέρχεται σε υψηλό 4,5 ετών.

* Δεκέμβριος 2003 - Ιανουάριος 2004: Ο χρυσός σπάει το φράγμα στα 400 δολάρια καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν χρυσό ως προστασία στα χαρτοφυλάκιά τους.

* Νοέμβριος 2005: Η τιμή άμεσης παράδοσης σπάει το φράγμα των 500 δολαρίων για πρώτη φορά από το 1987.

* Απρίλιος 2006: Οι τιμές ξεπερνούν τα 600 δολάρια, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου, η άνοδος των τιμών πετρελαίου και οι γεωπολιτικοί φόβοι σπρώχνουν τα funds και τους επενδυτές σε εμπορεύματα.

* Μάιος 2006: Οι τιμές ακουμπούν το ζενίθ των 730 δολαρίων.

* Ιούνιος 2006: Ο χρυσός υποχωρεί 26% από το υψηλό 26 ετών, όταν οι επενδυτές και κερδοσκόποι ξεπουλάνε θέσεις στα εμπορεύματα.

* Νοέμβριος 2007: Ο χρυσός σε υψηλό 28 ετών στα 845 δολάρια.

* Ιανουάριος 2008: Σπάσιμο του φράγματος των 850 δολαρίων.

* Μάρτιος 2008: Συμβόλαια του χρυσού είναι διαπραγματεύσιμα πάνω από τα 1.000 δολάρια, για πρώτη φορά στις αγορές παραγώγων των ΗΠΑ.

* Μάρτιος 2008: Ιστορικό ρεκόρ του χρυσού στα 1.030,80 δολάρια.

* Ιανουάριος - Μάρτιος 2009: Τα ETFs χρυσού ανακοινώνουν ότι έγιναν εισροές-ρεκόρ κατά το α΄ τρίμηνο.

* Απρίλιος 2009: Η Κίνα ανακοινώνει ότι αύξησε τα αποθέματα χρυσού κατά τα τρία τέταρτα από το 2003 και πλέον κατέχει 1.054 τόνους μετάλλου. Υπονοείται ότι θα τα αυξήσει επιπλέον.

* Αύγουστος 2009: Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να ανανεώσουν την προηγούμενη συμφωνία περιορισμού των πωλήσεων χρυσού για 5ετή περίοδο και θέτουν την ποσόστωση στους 400 τόνους ανά έτος.

* Σεπτέμβριος 2009: Ο χρυσός σπάει το φράγμα των 1.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

(Πηγές: GFMS Ltd., World Gold Council, Commodity Research Bureau, βάση δεδομένων του Reuters.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v