Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες "προτιμούν" το ευρώ

Οι κεντρικές τράπεζες της υφηλίου στρέφονται σε ευρώ και γεν ως τα βασικά νομίσματα των αποθεμάτων τους, γυρίζοντας την πλάτη στο δολάριο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν το ευρώ
Οι κεντρικές τράπεζες της υφηλίου στρέφονται στο ευρώ και στο γεν ως τα βασικά νομίσματα των αποθεμάτων τους, γυρίζοντας την πλάτη στο δολάριο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Βάσει δεδομένων που έχει στην κατοχή του το Bloomberg, τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 413 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο, φθάνοντας στα 7,3 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγοραστική δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών από το 2003.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, το 63% των νέων αγορών αφορά στο ευρώ και στο γεν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία για κάθε τρίμηνο στο οποίο η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών έχει ξεπεράσει τα 80 δισ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, έχει καταστεί σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση -αν και σιωπηρά- είναι υπέρ του αδύναμου δολαρίου, καθώς επιθυμεί η ανάκαμψη της οικονομίας να στηριχθεί στην εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των αναλυτών ότι το αμερικανικό νόμισμα δεν θα ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v