Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα προσβλέπει στις πρώτες ύλες της Γουινέας

Η στρατιωτική κυβέρνηση της αφρικανικής Γουινέας, διεξάγει συνομιλίες με κινεζικό fund για επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα υποδομών και μεταλλείων καθώς και έρευνες για πετρέλαιο.

Η Κίνα προσβλέπει στις πρώτες ύλες της Γουινέας
Η στρατιωτική κυβέρνηση της Γουινέας, που είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη της δυτικής Αφρικής, διεξάγει συνομιλίες με κινεζικό fund για επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα υποδομών και μεταλλείων καθώς και έρευνες για πετρέλαιο.

Οι συνομιλίες μπορεί να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό μεταλλευμάτων της χώρας, Mohamed Thiam. Την περασμένη εβδομάδα, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησαν τον στρατό της Γουινέας για μαζική σφαγή διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Οι κινεζικές συμφωνίες, που μπορεί να ανέλθουν στα 7 δισ. δολ. σύμφωνα με τον κ. Thiam, ίσως λειτουργήσουν ως «παράταση» για την στρατιωτική κυβέρνηση, εγείροντας περαιτέρω ερωτηματικά όσον αφορά την πρόθεση κινεζικών εταιριών να στηρίζουν απολυταρχικές κυβερνήσεις στην Αφρική.

Η Γουινέα ελέγχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα βωξίτη στον πλανήτη, καθώς και μεγάλα αποθέματα χρυσού, διαμαντιών ουρανίου και σιδηρομεταλλεύματος. Είναι πιθανό επίσης να μπορεί να εξάγει εμπορικά βιώσιμες ποσότητες πετρελαίου, σύμφωνα με τις ενδίξεις από πρόσφατη πετρελαϊκή ανακάλυψη στα ανοιχτά της γειτονικής Σιέρα Λεόνε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v