Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Οι ΕΚΤ και BoE καθορίζουν τις εξελίξεις

Οι συνεδριάσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), «καταλαμβάνουν» το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των επενδυτών. Σημαντικό μερίδιο και στα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Αγορές: Οι ΕΚΤ και BoE καθορίζουν τις εξελίξεις
Οι συνεδριάσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), «καταλαμβάνουν» το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των επενδυτών. Σημαντικό μερίδιο και στα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνει την απόφασή της στις 14.45 ώρα Ελλάδας, με τις αγορές να θεωρούν απόλυτα βέβαιη την διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 1%. Αυτό στο οποίο δίνεται μεγαλύτερη σημασία είναι η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet (έναρξη στις 15.30 ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Trichet θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την μελλοντική πολιτική της τράπεζας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης προς τραπεζικό σύστημα και οικονομία και για το κατά πόσο η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει –σε εύλογο χρονικό διάστημα- σε άρση τους.

Στην περίπτωση της BoE οι προοπτικές είναι περισσότερο πολύπλοκες. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Independent» η τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της. Η ανακοίνωση της απόφασης πραγματοποιείται στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση των μελών της διοίκησής της για διατήρηση –ή πιθανώς και αύξηση- του προγράμματος αγοράς ομολόγων, με την BoE να έχει, ήδη, προχωρήσει σε αγορές ύψους 150 δισ. στερλινών.

Τα μηνύματα από τη βρετανική οικονομία είναι αντικρουόμενα με κάποια μακροοικονομικά μεγέθη να εμφανίζονται θετικά. Εκεί, πάντως, που εξακολουθεί να επικρατεί «συννεφιά» είναι ο τραπεζικός κλάδος, καθώς το βρετανικό δημόσιο αναγκάζεται να προσφέρει όλο και μεγαλύτερη στήριξη σε άλλοτε κραταιούς ομίλους όπως η Royal Bank of Scotland.

Όσο για τα βρετανικά επιτόκια, κανείς δεν αναμένει οποιαδήποτε μεταβολή τους από το τρέχον επίπεδο του 0,5%.

Επί αμερικανικού εδάφους το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, με πρόβλεψη ότι έχουν ενισχυθεί στις 520.000.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη τριμήνου, σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι εταιρίες Assicurazioni Generali, BNP Paribas, Cable & Wireless, Cap Gemini, Commerzbank, Delhaize Group, Deutsche Borse, Deutsche Post, Deutsche Postbank, Deutsche Telekom, Munich Re, Sara Lee, Software, Starbucks, Suez Environment, Telecom Italia, The Nasdaq OMX Group, Unilever και Zurich Financial.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v