Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Ποιοι "παίζουν" για θέσεις προέδρου και ΥΠΕΞ

Μία θεαματική αλλαγή θα συντελεστεί σύντομα στην Ε.Ε. με τον διορισμό του πρώτου προέδρου και του πρώτου υπ. Εξωτερικών στην ιστορία της Κοινότητας. Οι πιθανοί υποψήφιοι για τις δύο έδρες.

  • επιμέλεια: Ντορίνα Παπαγεωργίου
ΕΕ: Ποιοι παίζουν για θέσεις προέδρου και ΥΠΕΞ
Σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει ποιες προσωπικότητες θα αναλάβουν τις νέες θέσεις του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της Κοινότητας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στις 19 Νοεμβρίου για την εκλογή του πρώτου προέδρου της, του υπουργού εξωτερικών και του γενικού γραμματέα. 

Τον δρόμο για τη σύσταση των δύο θέσεων άνοιξε η έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Τσεχία και πλέον οι φήμες βρίθουν για τους υποψήφιους άνδρες ή γυναίκες που θα αναλάβουν τις κορυφαίες αυτές αρμοδιότητες.

Τα παρακάτω πρόσωπα θεωρούνται από τους διεθνείς παρατηρητές οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τις θέσεις του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, στους πιθανούς υποψηφίους για την έδρα του υπεύθυνου Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. περιλαμβάνεται και η υπουργός εκπαίδευσης της χώρας μας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., ο μόνιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα είναι επικεφαλής στις συνόδους της Ε.Ε. και θα εκπροσωπεί την κοινότητα στη διεθνή σκηνή. Θα επιλεγεί από τα 27 κράτη-μέλη, η θητεία του θα έχει διάρκεια 2,5 ετών και θα έχει το δικαίωμα μιας επανεκλογής. Για την έδρα του προέδρου της Ε.Ε. πιθανολογούνται οι εξής υποψήφιοι, σύμφωνα με το πρακτορείο BBC:


HERMAN VAN ROMPUY - ΒΕΛΓΙΟ

Ο χαμηλών τόνων πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Herman Van Rompuy φημολογείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου ότι είναι φαβορί για την προεδρία. Είναι χριστιανοδημοκράτης και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Προϋπολογισμού επέβαλε σκληρή στάση στην εξυγίανση του βελγικού προϋπολογισμού, μειώνοντας δραστικά το δημόσιο χρέος. Δραστήριος blogger, ο 62χρονος πρωθυπουργός έχει γράψει πολλά βιβλία, κυρίως για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.


TONY BLAIR - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για τη θέση, αλλά ούτε και διέψευσε το ενδιαφέρον του. Τον προωθεί δραστήρια η βρετανική πολιτική σκηνή, αλλά στην ίδια την Ευρώπη ο κ. Blair προκαλεί διχασμό. Ο Ιταλός κ. Silvio Berlusconi τον υποστηρίζει ολόθερμα, ο Γάλλος κ. Nicolas Sarkozy στην αρχή τον υποστήριξε, αλλά δήλωσε την επιφύλαξη ότι η Βρετανία δεν περιλαμβάνεται στις χώρες του ευρώ. Οι μικρότερες χώρες, και ειδικά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, φοβούνται ότι ένας πρόεδρος με υψηλό προφίλ δεν θα προωθήσει τα συμφέροντά τους. Επιπλέον, πολλές πρωτεύουσες ποτέ δεν αισθάνθηκαν άνετα που ο κ. Blair υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ. Στη Γερμανία η κ. Angela Merkel σίγουρα δεν... τρελαίνεται με την προεδρία Blair.


JEAN-CLAUDE JUNCKER - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Λίγων Ευρωπαίων τα διαπιστευτήρια είναι εξίσου ελκυστικά με του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. Είναι ο πρωθυπουργός με τη μακρύτερη θητεία στην Ε.Ε. και επικεφαλής του Eurogroup. Συμμετέχει στην καρδιά όλων των μεγάλων συζητήσεων εντός της Ε.Ε. από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Είναι επίσης ένας από τους ελάχιστους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου. Η Γαλλία μάλλον θα ταχθεί θετικά στην υποψηφιότητά του, αλλά η Βρετανία δύσκολα θα τον υποστηρίξει. Τα νέα μέλη της Ε.Ε. δεν θα υποστηρίξουν εύκολα κάποιον της παλαιάς γενιάς της Ευρώπης, αλλά τα μικρά κράτη θα δουν στο πρόσωπό του κάποιον έτοιμο να ακούσει τις απόψεις τους.


JAN-PETER BALKENENDE – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στους κ. Blair και Juncker ίσως αφήσει τον δρόμο ανοιχτό σε μια συμβιβαστική υποψηφιότητα και σε αυτήν την περίπτωση ο καλύτερος ίσως είναι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Ο κ. Jan-Peter Balkenende ποτέ δεν θα ξεπεράσει το σχόλιο που έκανε για εκείνον ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, που τον σύγκρινε με τον Harry Potter, είναι όμως ένα πρόσωπο που έχει αναβαθμίσει ιδιαίτερα την ολλανδική παρουσία στη διεθνή σκηνή. Προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο κι αυτό τον ωφελεί στη σημερινή Ευρώπη, όπου η κεντροδεξιά κυριαρχεί.


VAIRA VIKE-FREIBERGA - ΛΕΤΟΝΙΑ

Η κ. Vaira Vike-Freiberga, 71 ετών, είναι η πρώην πρόεδρος της Λετονίας, την οποία προωθούν οι κυβερνήσεις της χώρας και της γειτονικής Λιθουανίας. Αρκετοί παράγοντες ζητούν να διοριστεί γυναίκα πρόεδρος. Η επονομαζόμενη σιδηρά κυρία της Λετονίας υποστήριξε σθεναρά τις παρεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.


WOLFGANG SCHUESSEL - ΑΥΣΤΡΙΑ

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας θεωρείται ότι έχει πολύ λίγες πιθανότητες, αλλά ως συντηρητικός θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη των ηγετών της Ε.Ε. Η Αυστρία ποτέ δεν ανέδειξε κάποια βαρυσήμαντη προσωπικότητα στην ιεραρχία των Βρυξελλών, αν και βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. όπως η συνθήκη του Σένγκεν και το ευρώ. παρότι τον χαρακτηρίζουν "μαύρο άλογο" στην κούρσα, απολαμβάνει τη στήριξη της Γερμανίας.


FELIPE GONZALEZ - ΙΣΠΑΝΙΑ

Αν και μακρινή υποψηφιότητα, έχει όλη την απαραίτητη βαρύτητα και πείρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως σοσιαλιστής θα εξασφαλίσει τη στήριξη της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά αυτή η ιδιότητα θεωρείται μειονέκτημα για τους περισσότερους ηγέτες της Ε.Ε.


JOHN BRUTON - ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είναι σήμερα ο πρόξενος της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει δηλώσει ότι θέλει να συμμετάσχει στην κούρσα της προεδρίας. Οι υποστηριχτές του πιστεύουν ότι έχει θέσει την Ιρλανδία σε δρόμο ευμάρειας που θα διαρκέσει πάνω από μία δεκαετία. Με τα πολλά χρόνια στην Ουάσιγκτον αλλά και την αντιπροεδρία του κεντροδεξιού European People's Party έχει αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και θεωρείται το αουτσάιντερ της αναμέτρησης.

-----------------------------

Ο ανώτατος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της κοινότητας, ο ύπατος εκπρόσωπος, θα αναβαθμίσει την επιρροή της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή. Θα είναι υπόλογος στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. αλλά επίσης θα είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν και θα διαχειρίζεται τον ογκώδη προϋπολογισμό εξωτερικής βοήθειας. Οι πιθανές υποψηφιότητες για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε. σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters:


ΥΠ. ΕΞ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ DAVID MILIBAND

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία για το όνομα του κ. Miliband, αλλά ο ίδιος ο 44χρονος υπουργός έχει αποστασιοποιηθεί και φέρεται να δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος και θεωρείται πιθανός μελλοντικός επικεφαλής του.


ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ MASSIMO D'ALEMA

O 60χρονος κ. D'Alema αν και κεντροαριστερός απολαμβάνει τη στήριξη του πρωθυπουργού κ. Silvio Berlusconi. Μάλλον δεν απολαμβάνει όμως τη στήριξη των κρατών που ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ εξαιτίας του αριστερού παρελθόντος του.


ΥΠ. ΕΞ. ΣΟΥΗΔΙΑΣ CARL BILDT

Ο κεντροδεξιός 60χρονος πρώην πρωθυπουργός έχει στην πλάτη του πολλές δεκαετίες διπλωματικής εμπειρίας, αλλά αρκετές χώρες δεν θέλουν να αναλάβει κι άλλος Σκανδιναβός κορυφαία έδρα, αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας κ. Anders Fogh Rasmussen είναι επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει θερμά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε.


ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ Ε.Ε. OLLI REHN

Ο 47χρονος φιλελεύθερος Φινλανδός έχει ένθερμους υποστηρικτές χάρη στην ήρεμη διπλωματία του έναντι των επίδοξων νέων μελών της Ε.Ε. Το νεαρό της ηλικίας του θεωρείται θετικό, ενώ η έλλειψη κομματικής ιδιότητας μπορεί να είναι θετικό μπορεί όμως να είναι και αρνητικό. Όπως και με τον κ. Bildt, η σκανδιναβική του καταγωγή είναι εν προκειμένω αρνητικός παράγοντας.


ΠΡΩΗΝ ΥΠ. ΕΞ. ΓΑΛΛΙΑΣ MICHEL BARNIER

Ο κ. Barnier, 57 ετών, είναι ο κύριος υποψήφιος για τη γαλλική έδρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμπειρογνώμονας ευρωπαϊκών θεμάτων, γνωστός ως "ασημένια αλεπού", έχει θητεύσει στην Κομισιόν, αλλά η Βρετανία δεν θα αποδεχτεί Γάλλο εάν δεν πάρει και το Λονδίνο κάποια κορυφαία έδρα.


ΠΡΩΗΝ ΥΠ. ΕΞ. ΑΥΣΤΡΙΑΣ URSULA PLASSNIK

Η 53χρονη συντηρητική κ. Plassnik είναι κυρίαρχη φιλοευρωπαϊκή φωνή στην Αυστρία, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ευρωσκεπτικιστές.


ΥΠ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η κ. Διαμαντοπούλου υπηρέτησε επίτροπος της Ε.Ε. για την απσχόληση και τις κοινωνικές σχέσεις από το 1999 έως το 2004. Έχει ηχηρή παρουσία υπέρ των γυναικείων θεμάτων και υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v