Ισπανία: Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες

Σαρωτικές αλλαγές για τις 45 περιφερειακές τράπεζες της Ισπανίας με πολλές συγχωνεύσεις προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στους "F.T." ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας κ. Miguel Fernandez Ordonez.

Ισπανία: Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες
Σαρωτικές αλλαγές για τις 45 περιφερειακές τράπεζες της Ισπανίας με πολλές συγχωνεύσεις προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στους "F.T." ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας κ. Miguel Fernandez Ordonez.

Ο κ. Ordonez υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 15 περιφερειακές τράπεζες (οι επονομαζόμενες cajas de ahorros) θα πρέπει να συγχωνευθούν με ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να υπάρξει τάξη στο σύστημα αλλά και οι φορολογούμενοι να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους.

"Νομίζω ότι τουλάχιστον 15 τράπεζες θα συγχωνευθούν με ισχυρότερους ομίλους", τόνισε ο κ. Ordonez και πρόσθεσε ότι "ευελπιστούμε πως έως την ερχόμενη άνοιξη θα έχουμε κατορθώσει να αναμορφώσουμε πλήρως το σύστημα. Ήδη συζητούμε σειρά συγχωνεύσεις".

Όπως σημειώνουν οι "F.T.", οι cajas δεν είναι εισηγμένες, είθισται να έχουν στενές σχέσεις με τις τοπικές κυβερνήσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μετοχική τους διάρθρωση δεν είναι ξεκάθαρη. Κατά τη διάρκεια, όμως, της έκρηξης στον κατασκευαστικό κλάδο κατόρθωσαν να κλέψουν σημαντικό μερίδιο από την αγορά δανείων. Υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή έχουν προσφέρει το 50% των δανείων στην Ισπανία και αρκετά εξ αυτών δεν αναμένεται ότι θα αποπληρωθούν.

Τον Μάρτιο του 2009 οι ισπανικές αρχές φρόντισαν να αναλάβουν τη διαχείριση της Caja Castilla La Mancha, ενώ δημιούργησαν ένα ειδικό ταμείο στήριξης για τις cajas, του οποίου η αξία είναι 9 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να φθάσει έως και τα 99 δισ. ευρώ εάν παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα, ο κ. Ordonez υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, καθώς έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Jose Luis Rodriguez Zapatero για το όλο ζήτημα. 

Ο  κ. Ordonez επίσης τόνισε: "Ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έχω δικαίωμα να εκφράζω την άποψή μου για την οικονομία. Επιμένω ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ενώ θα πρέπει να επιβληθούν και μέτρα περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους. Η προοπτική το έλλειμμα να φθάσει στο 10% του ΑΕΠ δεν είναι διόλου ευχάριστη για την ισπανική οικονομία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v