Buffett: Νέα στοιχήματα οι ExxonMobil και Nestle

Οι ExxonMobil και Nestle, βάσει των στοιχείων που η Berkshire κατέθεσε στη SEC, αποτελούν τα νέα "στοιχήματα" του κ. Warren Buffett, ο οποίος προχώρησε και σε αύξηση του μεριδίου της Berkshire Hathaway στη Wal-Mart.

Buffett: Νέα στοιχήματα οι ExxonMobil και Nestle
Οι εταιρίες ExxonMobil και Nestle αποτελούν τα νέα "στοιχήματα" του κ. Warren Buffett, ο οποίος προχώρησε και σε αύξηση του μεριδίου της Berkshire Hathaway στη Wal-Mart.

Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε η Berkshire στην αμερικανική επιτροπή ελέγχου κεφαλαιαγοράς (SEC), ο όμιλος στο γ΄ τρίμηνο προχώρησε σε αγορά 1,28 εκατ. μετοχών της ExxonMobil και 3,4 εκατ. ADRs της Nestle. Σύμφωνα με τη χθεσινή (16/11) τιμή κλεισίματος της Exxon, το μερίδιο της Berkshire αποτιμάται στα 95 εκατ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο στη Nestle στα 161,5 εκατ. δολάρια.

Συνολικά η Berkshire επένδυσε 2,23 δισ. δολάρια σε αγορές μετοχών κορυφαίων εταιριών κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, φροντίζοντας να αυξήσει τα μερίδια που κατέχει στη Wal-Mart, στην Travelers και στη Wells Fargo. Σαφώς στο παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα 26 δισ. δολάρια που δαπάνησε η εταιρία για να εξαγοράσει την Burlington Northern Santa Fe.

Όπως τονίζουν κορυφαίοι αναλυτές σε ανάλυση του Bloomberg, ο κ. Buffett για μία ακόμη φορά φροντίζει να επενδύσει "σε εταιρίες που έχουν καθιερωθεί ηγέτες στους κλάδους τους, διαθέτουν άριστο franchise και ισχυρές προοπτικές ανόδου τόσο στα κέρδη όσο και στις αποτιμήσεις των μετοχών τους".

Η μεγαλύτερη επένδυση της Berkshire παραμένει η Coca Cola, στην οποία ο όμιλος του κ. Buffett κατέχει μερίδιο αξίας 10,7 δισ. δολαρίων, ενώ το μερίδιο που κατέχει στη Wal-Mart αποτιμάται στα 2 δισ. δολάρια.

Σε πλήρη, δε, αντίθεση με την Exxon, η Berkshire φρόντισε να μειώσει το μερίδιο που κατέχει στην ConocoPhilips κατά 11%, καθώς ο ίδιος ο κ. Buffett έχει χαρακτηρίσει την επένδυσή του στον πετρελαϊκό όμιλο "τεράστιο λάθος", με δεδομένο ότι η μετοχή του έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Berkshire δεν είναι υποχρεωμένη να καταθέτει στη SEC στοιχεία σχετικά με εταιρίες στις οποίες έχει μερίδιο, αλλά δεν διαπραγματεύονται στη Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v