Από τον online τζόγο στη… Wall Street!

Επαγγελματίες χαρτοπαίκτες που διαπρέπουν στις ιστοσελίδες online πόκερ εντοπίζονται ως ιδανικοί υποψήφιοι για χρηματιστηριακές θέσεις. Για κάποιον που επιβιώνει στο Texas Hold ΄Em η Wall είναι …παιχνιδάκι.

Από τον online τζόγο στη… Wall Street!
Κάποιοι ιδανικοί υποψήφιοι για χρηματιστηριακές θέσεις στη Wall Street είναι επαγγελματίες χαρτοπαίκτες, που εντοπίζονται διαπρέποντας στο FullTiltPoker.com, στο PokerStars.com και στις υπόλοιπες ιστοσελίδες online πόκερ.

«Όποιος είναι αρκετά έξυπνος και πειθαρχημένος ώστε να επιβιώσει σε αυτό το σύστημα -ένα σύστημα όπου το 95% των παικτών χάνει τα λεφτά του- πιθανότατα θα τα πάει πάρα πολύ καλά και στο χρηματιστήριο», σημειώνει στην πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ο κ. Brandon Adams, καθηγητής οικονομικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Harvard και δραστήριος παίκτης στο FullTiltPoker.com.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου από εταιρίες απασχόλησης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των hedge funds και των χρηματιστηριακών που ψάχνουν ανάμεσα στους επαγγελματίες παίκτες του πόκερ για να βρουν ταλέντο και αναλυτική δυνατότητα. Κάποιες χρηματιστηριακές, εξάλλου, χρησιμοποιούν το παιχνίδι για να διδάσκουν τη στρατηγική σκέψη.

«Ο πετυχημένος χαρτοπαίκτης γνωρίζει πότε να "σπρώξει" το παιχνίδι όταν έχει προβάδισμα και ξέρει ότι δεν πρέπει να "καρφώνεται" και αυτός είναι ένας δύσκολος συνδυασμός», τονίζει ο κ. Aaron Brown, πρώην επαγγελματίας του πόκερ που σήμερα είναι risk manager στην AQR Capital Management.

Οι δεξιότητες που προσδιορίζουν τον επιτυχημένο trader -η λογική προσέγγιση του κινδύνου, η ταχεία λήψη αποφάσεων υπό πίεση, η πειθαρχία και η καλά εκπαιδευμένη μνήμη- είναι οι ίδιες που ξεχωρίζουν τους κορυφαίους παίκτες πόκερ από το «νεκρό χρήμα», τονίζει.

Όταν άρχισε το World Series of Poker στο Λας Βέγκας πριν από τέσσερις μήνες, ο οίκος απασχόλησης Options Group έλαβε αίτημα από hedge fund για αναζήτηση παικτών online πόκερ χωρίς χρηματοοικονομική πείρα. Ο κ. Satanovsky, ρωσικής υπηκοότητας πρωταθλητής του μπριτζ που εργάζεται στην εταιρία, τονίζει ότι οι εταιρίες της Wall Street και οι οίκοι απασχόλησης  έχουν στρέψει την προσοχή τους στους παίκτες του πόκερ από το 2003, όταν ο ερασιτέχνης κ. Chris Moneymaker κέρδισε εκατοντάδες επαγγελματίες και «πήρε» τον τελικό του Texas Hold ‘Em, το βασικό παιχνίδι στο World Series of Poker.

Η χρηματιστηριακή Susquehanna χρησιμοποιεί το πόκερ για να διδάσκει τους νέους traders από το 1987 που ιδρύθηκε. Οι ιδρυτές της εταιρίας έπαιζαν το παιχνίδι στο κολέγιο όπου πήγαιναν και σήμερα η Susquehanna διεξάγει τουρνουά πόκερ για να εκπαιδεύσει τους traders και να παρακολουθεί τις δυνατότητές τους στη λήψη αποφάσεων.

Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την πληροφορία που βλέπουν στην αγορά για να κατανοήσουν τα κίνητρα των άλλων και αυτό τους βοηθά να πετύχουν την καλύτερη τιμή. «Αυτό στο οποίο είναι πραγματικά καλοί οι παίκτες του πόκερ είναι να πάρουν μια πληροφορία που είναι σχετικά υποκειμενική, να την αξιολογήσουν και να την κάνουν αντικειμενική - που είναι ακριβώς και η πεμπτουσία του trading», τονίζει ο κ. McCauley, εκ των ιδρυτών της Susquehanna.

Παράλληλα, τα hedge funds ενδιαφέρονται πολύ και για τη δυνατότητα γραφής των περίπλοκων αλγόριθμων πόκερ που «τρέχουν» τα Web sites πόκερ.

Ο κόσμος του πόκερ και ο κόσμος του χρηματιστηρίου συχνά συμπίπτουν.

Ο κ. Steven Begleiter, που ήταν επικεφαλής εταιρικής στρατηγικής στην Bear Stearns πριν καταρρεύσει το 2008, κέρδισε στις αρχές του μήνα 1,6 εκατ. δολ. με την έκτη θέση στο Texas Hold ‘Em. Ο ιδρυτής της Greenlight Capital, κ, David Einhorn, είχε λάβει τη 18η θέση το 2006.

Την ετήσια «Νύχτα Πόκερ στη Wall Street», τα έσοδα της οποίας κατευθύνονται σε φιλανθρωπικό σκοπό, ξεκίνησε ο κ. James Simons, ιδρυτής της εταιρίας hedge fund, Renaissance Technologies. Φέτος τον Απρίλιο στο τουρνουά συμμετείχαν 100 παίκτες, εκ των οποίων το 90% προερχόταν από hedge funds ή άλλες θέσεις της Wall Street.

Ένα άτομο που επέλεξε το πόκερ εις βάρος της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας είναι ο επαγγελματίας κ. Joe Cada, που αυτόν τον μήνα «έβγαλε» τους Begleiter και Ivey από το τελικό τραπέζι στο Texas Hold ‘Em. «Aπό παιδί παρακολουθούσα τα χρηματιστήρια κάθε μέρα. Οι γονείς μου ήταν σίγουροι ότι θα ασχοληθώ με τράπεζες ή χρηματιστήριο, γιατί είχα ψύχωση με το χρήμα». Επέλεξε το επαγγελματικό πόκερ και δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει.

Αντιθέτως, ο διαχειριστής κινδύνου κ. Aaron Brown εγκατέλειψε εδώ και χρόνια το επαγγελματικό πόκερ γιατί… «αποφάσισα ότι τελικά η χρηματοπιστωτική βιομηχανία είναι πιο εύκολη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v