ΕΕ: Νέο πλαίσιο νόμου για τις τηλεπικοινωνίες

Σειρά μέτρων για την βελτίωση της λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού κλάδου ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών αλλά και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

ΕΕ: Νέο πλαίσιο νόμου για τις τηλεπικοινωνίες
Σειρά μέτρων για την βελτίωση της λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού κλάδου ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών αλλά και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν «περισσότερα από 500 εκατ. πολίτες της ΕΕ σύντομα θα ωφεληθούν από τη διεύρυνση των δυνατοτήτων επιλογής των καταναλωτών χάρη στην αύξηση του ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές αγορές τηλεπικοινωνιών, από καλύτερη κάλυψη με ταχείες διαδικτυακές ευρυζωνικές συνδέσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς και από την ισχυρότερη εδραίωση των δικαιωμάτων τους όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς».

Μεταξύ των νέων μέτρων που ψηφίσθηκαν περιλαμβάνεται: α. το δικαίωμα σε κάθε χρήστη να αλλάζει εταιρία σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας τον αριθμό που έχει και μάλιστα η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε μία ημέρα, β. το δικαίωμα να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες όπου είναι συνδρομητές και γ. το δικαίωμα να ενημερώνονται σχετικά με παραβιάσεις δεδομένων από τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό τους.

Επιπρόσθετα οι εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών καλούνται να παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα της υπογραφής μιας σύμβασης η οποία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι εθνικές αρχές τηλεπικοινωνιών θα έχουν επιπλέον την εξουσία να καθορίζουν ελάχιστα επίπεδα ποιότητας για τις υπηρεσίες δικτυακής μετάδοσης, έτσι ώστε να προωθηθεί η «δικτυακή ουδετερότητα» για τους ευρωπαίους πολίτες.

Επιπλέον, με τη μεταρρύθμιση στις τηλεπικοινωνίες, θα επανεπιβεβαιωθούν και θα ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων καταναλωτών όσον αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Μια νέα διάταξη σχετικά με την ελευθερία στο Διαδίκτυο, που περιλήφθηκε στη δέσμη έπειτα από πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθιστά σαφές ότι, ενόψει των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για λόγους δημόσιας πολιτικής, εάν δεν έχει προηγηθεί δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία, καθώς και αποτελεσματικός και έγκαιρος δικαστικός έλεγχος.

Τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να ενσωματώσουν τη μεταρρύθμιση των κοινοτικών κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες στην εθνική τους τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία.

« Η μεταρρύθμιση των τηλεπικοινωνιών της ΕΕ θα φέρει περισσότερο ανταγωνισμό στις ευρωπαϊκές αγορές τηλεπικοινωνιών, καλύτερη και φθηνότερη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καθώς και διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως και ταχύτερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο για όλους τους Ευρωπαίους. Χάρη στην ισχυρή υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, η Ευρώπη έθεσε τους πολίτες στο επίκεντρο της ρύθμισης των τηλεπικοινωνιών», υπογράμμισε η κ. Viviane Reding, αρμόδια Επίτροπος για τις Τηλεπικοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v