Καθησυχάζει για DP World το Ντουμπάι

Τα προβλήματα του Ντουμπάι προκάλεσαν τριγμούς στις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τις προσπάθειες του εμιράτου να καθησυχάσει τους επενδυτές, δηλώνοντας ότι η DP World δεν θα εμπλακεί σε αναδιοργάνωση χρέους.

Καθησυχάζει για DP World το Ντουμπάι
Τα προβλήματα του Ντουμπάι προκάλεσαν τριγμούς στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις διεθνείς αγορές, παρά τις προσπάθειες του εμιράτου να καθησυχάσει τους επενδυτές όσον αφορά την προσπάθεια δύο κορυφαίων επιχειρήσεων, να αναδιοργανώσουν τα χρέη τους.

Η Dubai World, η κυβερνητική επενδυτική εταιρία του εμιράτου, καθώς και η κατασκευαστική Nakheel, ζήτησαν να καθυστερήσει η αποπληρωμή του μεγαλύτερου τμήματος των χρεών τους, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι, προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους, δηλώνοντας ότι η DP World είναι κερδοφόρος και δεν θα εμπλακεί σε αναδιοργάνωση χρέους. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο  διεθνής λιμενικός φορέας DP World δεν θα περιληφθεί στην αναδιοργάνωση της Dubai World.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές διολισθαίνουν κάθετα, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, λόγω φόβων για τα πιθανά ανοίγματά τους στο Ντουμπάι. Στους πιστωτές της Dubai World περιλαμβάνονται η Credit Suisse Group, η HSBC, η Barclays, η Lloyds Banking Group και η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το MarketWatch παραθέτει αναλυτές της Credit Suisse που εκτιμούν ότι οι ευρω-τράπεζες τις οποίες καλύπτει ο οίκος, έχουν άνοιγμα της τάξης των 13 δισ. ευρώ στο Ντουμπάι. Μια ζημιά της τάξης του 50% στο άνοιγμα, θα αντιστοιχεί σε αύξηση 5% στις προβλέψεις 2010 ή πλήγμα 5 δισ. ευρώ μετά φόρων στο σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου.

Η ανακοίνωση του Ντουμπάι, σε μια περίοδο νευρικότητας στις διεθνείς αγορές, ώθησε στα ύψη το κόστος προστασίας από χρεοστάσιο στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, τα αποκαλούμενα credit- default swaps, όπως της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέην.

Στέλεχος πάντως της Citigroup, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Δεν θα βιαζόμουν να μιλήσω για ντόμινο… Το Αμπού Ντάμπι ή το Κατάρ στηρίζονται σε σοβαρό χρήμα… Στο Ντουμπάι υπάρχει μεγαλύτερη μόχλευση, αλλά θα εκδηλωθεί αλληλεγγύη μεταξύ των εμιράτων και από την «μεγάλη γείτονα» Σαουδική Αραβία

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο διολισθησε σε χαμηλό 14 ετών έναντι του γεν, ενώ παρατηρητές αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη στην αγορά με πωλήσεις φράγκων, όταν το εθνικό νόμισμα εκτινάχθηκε έναντι του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο.

Το Ντουμπάι, είχε δανειστεί περί τα 80 δισ. δολ. κατά την περίοδο κατασκευαστικής άνθισης, η οποία είχε στόχο να καταστήσει το εμιράτο τουριστικό και οικονομικό κόμβο της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσα στα κολοσσιαία κατασκευαστικά έργα που έγιναν σε αυτή την περίοδο, ήταν και η δημιουργία του νησιωτικού συμπλέγματος «Φοίνικας».

Ωστόσο, η διολίσθηση στην αγορά ακινήτων εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης πίεσε τις τιμές των ακινήτων σε κάθετη πτώση, προκαλώντας προβλήματα στις εταιρίες που εμπλέκονται στα έργα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, οι τιμές του real estate στο κρατίδιο έχουν διολισθήσει 50% από το υψηλότερο σημείο τους το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v