Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανική... επέλαση με βραζιλιάνικα όπλα

Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης θεωρείται εναλλακτική λύση στις αναδυόμενες αγορές λόγω της συσχέτισης των εισηγμένων με την ταχέως αναπτυσσόμενη Βραζιλία. Παρά την κρίση στην Ισπανία, μετοχές και εταιρίες κάνουν "ράλι".

  • του Απόστολου Λακασά
Ισπανική... επέλαση με βραζιλιάνικα όπλα
Mπορεί να απειλεί τη μεγάλη αγάπη των Βραζιλιάνων -τη Σαλεσάο- καθώς η εθνική της ομάδα ποδοσφαίρου παρουσιάζεται ως το ισχυρότερο φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2010, όμως η Ισπανία έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από την ανάπτυξη της χώρας τους.

Η ισπανική οικονομία υποχωρεί, η ανεργία εκτινάσσεται, όμως οι ισπανικές εταιρείες ευημερούν (και μαζί οι μετοχές τους) χάρη στην ανάπτυξη της Βραζιλίας.

Ειδικότερα, το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 3,2% και κατά 0,7% το 2010, ενώ το έλλειμμα της χώρας φτάνει το 10% του ΑΕΠ. Επίσης, η Ισπανία παρουσιάζει την υψηλότερη ανεργία (19%) ανάμεσα στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αγορά της έχει υποστεί καθίζηση μετά την πτώση στις τιμές των ακινήτων, ενώ περί το 1 εκατ. κατοικίες είναι στα αζήτητα.

Η οικονομία της έχει μείνει πολύ πίσω από τις άλλες ισχυρές χώρες (Γερμανία, Γαλλία και Βραζιλία) και πλέον συγκρίνεται μόνο με την Ιρλανδία, που θα είναι το μόνο κράτος με αρνητική ανάπτυξη το 2010.

Όμως, οι εταιρείες της ιβηρικής χώρας βγαίνουν αλώβητες από την κρίση, όσες τουλάχιστον έχουν επεκταθεί στη βραζιλιάνικη αγορά, την οποία οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «έκπληξη», αφού εξαρτάται κυρίως από την υπό κρίση αμερικανική οικονομία.

Ο πληθωρισμός στη Βραζιλία βρίσκεται υπό έλεγχο, τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει, το χρηματιστήριο παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ενώ και η κατανάλωση ανθεί λόγω των κυβερνητικών προγραμμάτων για τη στήριξη της οικονομίας. Φέτος, η οικονομία της χώρας παρουσιάζει αύξηση 0,18%, όμως για το 2010 οι προβλέψεις των οικονομολόγων της δίνουν +4,8%.

- Ισχυρή ώθηση

Οι σημαντικές επιδόσεις της βραζιλιάνικης οικονομίας έχουν δώσει ώθηση στις ισπανικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στη χώρα, ενώ ευνοημένο είναι και το ισπανικό χρηματιστήριο (στο 30% από την αρχή του έτους, που είναι μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις την ίδια στιγμή που ο Eurostoxx 50 έχει αυξηθεί κατά 21%).

Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης θεωρείται εναλλακτική λύση στις αναδυόμενες αγορές λόγω ακριβώς της συσχέτισης των εταιρειών με τη Βραζιλία. Όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στέλεχος της Credit Suisse Asset Management, οι επενδυτές που θεωρούν ότι η αναδυόμενη αγορά ανέβηκε πολύ γρήγορα μπορούν να στραφούν σε μετοχές ισπανικών εταιρειών, με χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη Βραζιλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Santander συγκέντρωσε 5,5 δισ. ευρώ από την εισαγωγή της θυγατρικής της στο βραζιλιάνικο χρηματιστήριο τον προηγούμενο μήνα.

Η Santander με την προσάρτηση του βραζιλιάνικου βραχίονα της ABN Amro προ διετίας απέκτησε σημαντική παρουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι το 2011 τα κέρδη της από την αγορά της Βραζιλίας (4 δισ. ευρώ) θα ξεπεράσουν τα αντίστοιχα από την ισπανική (η πρόβλεψη κάνει λόγο για 3,2 δισ. ευρώ) και από τη βρετανική αγορά (2,5 δισ. ευρώ).

Η Santander τώρα σχεδιάζει να ανοίξει 600 νέα καταστήματα στη Βραζιλία έως το 2013, με στόχο η θυγατρική της να κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά από την τρίτη όπου βρίσκεται σήμερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιχειρήσεις της Ισπανίας την τελευταία 15ετία έχουν επενδύσει στη Βραζιλία περί τα 50 δισ. ευρώ και πλέον θεωρείται ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν. Εκτός από τη Santander και άλλες ισχυρές ισπανικές εταιρείες αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Βραζιλία.

Η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Ισπανίας και τρίτη στον κόσμο Telefonica διεκδικεί μαζί με τη γαλλική Vivendi την εξαγορά της βραζιλιάνικης τηλεπικοινωνιακής Global Village Telecom.

Τέλος, μεταξύ των ισχυρών επιχειρήσεων της Ισπανίας που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Βραζιλία περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, η Mapfree, που συμφώνησε με την Banco do Brasil για την επέκταση των δικτύων της στη Νότιο Αμερική. 1

- Γιατί "τρέχει" η Βραζιλία

Το ισπανικό χρηματιστήριο αναμένεται να είναι το περισσότερο ευνοημένο μεταξύ των ώριμων αγορών από την εκροή κεφαλαίων από τη βραζιλιάνικη κεφαλαιαγορά, την οποία προβλέπεται να προκαλέσει η επιβολή νέου φόρου -μέσα στον Νοέμβριο- στις συναλλαγές των ξένων επενδυτών. Ο νέος φόρος -κατά 1,5%- αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας ύστερα από τον φόρο κατά 2% που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο.

Όμως, την πρώτη φορά οι ξένοι επενδυτές παρέκαμψαν την επιπλέον φορολογία αγοράζοντας αμερικανικά δικαιώματα βραζιλιάνικων επιχειρήσεων, τα οποία στη συνέχεια μετέτρεπαν σε δικαιώματα για τις εγχώριες μετοχές.

Με την επιβολή φόρων η κυβέρνηση στοχεύει να ελέγξει το ξέφρενο ράλι στις μετοχές -ο δείκτης Bovespa είναι αυξημένος κατά 75% από την αρχή του χρόνου- αλλά και τη δραματική ενίσχυση του βραζιλιάνικου νομίσματος (ρεάλ), το οποίο έχει καταγράψει άνοδο κατά 35% έναντι του δολαρίου.

Το ρεάλ έχει γίνει ένας από τους βασικούς στόχους του carry trade, αφού τα επενδυτικά κεφάλαια δανείζονται σε δολάρια με τα μηδενικά επιτόκια και αγοράζουν ρεάλ για να τοποθετηθούν σε ομόλογα και μετοχές της χώρας. Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει το ισχυρό νόμισμα στο εμπορικό ισοζύγιο αλλά και για τον κίνδυνο «φούσκας» στο βραζιλιάνικο χρηματιστήριο.

Όμως, οι αναλυτές θεωρούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει υψηλό για την αγορά των 190 εκατ. κατοίκων σε μία χώρα που διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι την ημέρα ανακοίνωσης του νέου φόρου το Χρηματιστήριο του Σαο Πάολο έχασε μόλις 0,50%.

Η βεβαιότητα για την ανάπτυξη της χώρας στηρίζεται στο γεγονός ότι η Βραζιλία θα συγκεντρώσει τα φώτα όλου του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, αφού θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016. Πρόκειται για τα δύο σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο, τα οποία πάντα τροφοδοτούν την ανάπτυξη των χωρών που τα διοργανώνουν.

Άλλωστε, η ανάθεση και των δύο διοργανώσεων στη Βραζιλία καταδεικνύει τα βήματα της χώρας προς την ανάπτυξη. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θεωρείται ότι ανήκει στη μεσαία εισοδηματική τάξη.

Πολλοί Βραζιλιάνοι ανοίγουν τον πρώτο τους λογαριασμό, με αποτέλεσμα τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια να διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Πολλοί πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα της Βραζιλίας και... πίνουν νερό στο όνομα του κ. Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που εξελέγη Πρόεδρος το 2002, όταν η χώρα έμπαινε στην κρίση η οποία έπληξε την Ασία και τη Ρωσία, και σήμερα την έχει φέρει στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης.

* Αναδημοσίευση από το 610ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 27/11 - 1/12/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v