Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: Δεκέμβριο η τελευταία 12μηνη ρευστότητα

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσέφερε ενδείξεις για την «στρατηγική εξόδου» της ΕΚΤ επιβεβαιώνοντας ότι η επικείμενη δημοπρασία 12μηνης ρευστότητας στις τράπεζες, θα είναι η τελευταία.

Trichet: Δεκέμβριο η τελευταία 12μηνη ρευστότητα
Ο επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσέφερε ενδείξεις για την «στρατηγική εξόδου» σε αργή κίνηση που θέλει να εφαρμόσει η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας ότι η επικείμενη δημοπρασία 12μηνης ρευστότητας στις τράπεζες, θα είναι η τελευταία.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η ΕΚΤ κράτησε σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 1% το επιτόκιο του ευρώ.

Η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει το πρώτο βήμα στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων δανεισμού, προκάλεσε άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε έως το 1,5117 δολ. από 1,5044 δολάρια χθες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η πορεία ανάκαμψης συνεχίζεται στο δ΄τρίμηνο και ανακοίνωσε τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη, που είναι ελαφρώς αναβαθμισμένες.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν ανάπτυξη ΑΕΠ το 2009 στην κλίμακα -4,1% με -3,9% έναντι -4,4% με 3,8% που ήταν η εκτίμηση του Σεπτεμβρίου. Για το 2010 οι προβλέψεις είναι 1,1% με 1,5% έναντι -0,5% με 0,9% τον Σεπτέμβριο. Αναλόγως, αναβαθμισμένη είναι και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 0,9% με 1,7% (από 0,8% με 1,6%) το 2010 και 0,8% με 2% για το 2011.

Η ομιλία του Jean-Claude Trichet, 45 λεπτά μετά την απόφαση, αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιέχει λεπτομέρειες για τα σχέδια αποκλιμάκωσης του προγράμματος έκτακτου δανεισμού.

Όπως αναμενόταν, ο διοικητής της ΕΚΤ επισημοποίησε ότι η επικείμενη, τρίτη, προσφορά 12μηνης πίστωσης στις εμπορικές τράπεζες στις 15 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία
και ενδέχεται να σηματοδοτήσει την μείωση σε άλλους μηχανισμούς ρευστότητας.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι θα αποσύρει σταδιακά την πλεονάζουσα ρευστότητα, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί πληθωρισμός καθώς η οικονομία ενισχύεται. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν θέλουν να σχηματίσουν την εντύπωση ότι πλησιάζουν κοντά σε αυξήσεις επιτοκίων, γιατί οποιαδήποτε ένδειξη αύξησης επιτοκίων πριν την αμερικανική Federal Reserve θα τροφοδοτήσει περαιτέρω άνοδο του ευρώ.

Αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο «ακανθώδεις» συνεντεύξεις για τον κ. Trichet, που πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της ανάκλησης των προγραμμάτων ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v