Moody’s: «Ασταθείς» οι αξιολογήσεις ΗΠΑ-Βρετανίας

Η υψηλή αξιολόγηση «ΑΑΑ», βρετανικής και αμερικανικής οικονομίας δεν είναι και τόσο «ισχυρή», όπως διευκρινίζει η Moody’s, εξαιτίας των υψηλών χρεών των δύο χωρών. Δεν κινδυνεύουν, όμως, με υποβάθμιση.

Moody’s: «Ασταθείς» οι αξιολογήσεις ΗΠΑ-Βρετανίας
Η υψηλή αξιολόγηση «ΑΑΑ», βρετανικής και αμερικανικής οικονομίας δεν είναι και τόσο «ισχυρή», όπως διευκρινίζει η Moody’s, εξαιτίας των υψηλών χρεών των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει ότι οι δύο αυτές πανίσχυρες οικονομίες θα μπορούσαν "να δοκιμάσουν τα όρια" των αξιολογήσεων ΑΑΑ.

Αντίθετα οι αντίστοιχες αξιολογήσεις («ΑΑΑ») Γαλλίας, Γερμανίας και Καναδά δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς η δημοσιονομική τους εικόνα. Όπως, πάντως, διευκρινίζει ο οίκος καμία από τις οικονομίες που έχουν λάβει τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν κινδυνεύουν να τον χάσουν, μιας και «η δημοσιονομική τους εικόνα δεν είναι τόσο δραματική ώστε να ενέχει αυτόν τον φόβο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι …ίσες όλες οι αξιολογήσεις ΑΑΑ. Ο οίκος Moody’s διακρίνει την κατηγορία ΑΑΑ σε τρείς υποκατηγορίες: ακλόνητες, ανθεκτικές και ευάλωτες. Η Γαλλία και η Γερμανία απολαμβάνουν «ακλόνητο» ΑΑΑ, αλλά οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν διολισθήσει σε κατάσταση που δοκιμάζει τις αντοχές τους.

Διευκρινίζεται ότι το χρέος της Βρετανίας αναμένεται ότι θα φθάσει στο 89,3% του ΑΕΠ το 2010 από 75,3% του ΑΕΠ που είναι φέτος, βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ. Όσο για τις ΗΠΑ το χρέος υπολογίζεται να αγγίξει το 97,5% του ΑΕΠ το 2010, από 87,4% του ΑΕΠ που είναι φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v