Γερμανία,Βρετανία,Γαλλία υπερ φόρου στα μπόνους

Η Βρετανία η Γαλλία αλλά και η Γερμανία, συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να... πατάξουν τις υπερβολικές αμοιβές για τους τραπεζίτες, μετά την φορολόγηση 50% των βρετανικών τραπεζικών μπόνους.

Γερμανία,Βρετανία,Γαλλία υπερ φόρου στα μπόνους
Η Βρετανία και η Γαλλία συντονίζουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να «πατάξουν» τις υπερβολικές αμοιβές για τους τραπεζίτες, με κοινό άρθρο των κ. Nicolas Sarkozy και Gordon Brown στη "Wall Street Journal".

Λίγη ώρα αργότερα και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την υποστήριξή της στην επιβολή εφάπαξ φόρου στα τραπεζικά μπόνους, κατά το πρότυπο της βρετανικής πρωτοβουλίας, δηλώνοντας ότι έτσι θα βοηθηθούν επιπλέον οι τράπεζες να μάθουν από τα λάθη τους.

Στη συνέχεια, υποστήριξε την πρόταση και ο επικεφαλής του Eurogroup, ο Jean Claude Juncker, δηλώνοντας ότι "η φορολόγηση των τραπεζικών μπόνους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ γοητευτική ιδέα."

Οι ηγέτες Βρετανίας και Γαλλίας τονίζουν ότι "η επιβολή εφάπαξ φόρου στα τραπεζικά μπόνους θα πρέπει να θεωρηθεί ύψιστης προτεραιότητας, με δεδομένο ότι και τα μπόνους του 2009 αυξήθηκαν λόγω των κεφαλαίων που διοχέτευσαν στις τράπεζες οι κυβερνήσεις".

Όπως, δε, σημειώνουν οι "Financial Times", επικαλούμενοι ασφαλείς πηγές από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, στον νέο προϋπολογισμό της Γαλλίας θα υπάρχει εφάπαξ φόρος για τραπεζικά μπόνους υψηλότερα των 27.000 ευρώ, αν και δεν αποκαλύπτεται το ακριβές του ύψος.

Άλλωστε, οι κ. Brown και Sarkozy στο κοινό τους άρθρο υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει "να υπάρξει δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, κανείς δεν μπορεί ή δεν θα πρέπει να δρα κατά μόνας".

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του βρετανικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη βουλή της χώρας, επιβάλλεται εφάπαξ φόρος 50% σε τραπεζικά μπόνους που ξεπερνούν το επίπεδο των 25.000 στερλινών.

Η Αγγέλα Μέρκελ δήλωσε: «Οι Γερμανοί πάντα έλεγαν ότι θέλουμε οι τράπεζες και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτές να μοιραστούν το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης. Δεν μπορεί να επωμιστούν το βάρος μόνο οι φορολογούμενοι.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v