Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια σε πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια
Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια σε πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Τα συμπληρωματικά μέτρα (ασφαλείας) εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε όλες τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστη χρονική περίοδο", ανέφεραν οι υπηρεσίες εθνικού συντονισμού κατά της τρομοκρατίας στην Ολλανδία, ανακοινώνοντας ένα αμερικανικό αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρίες να εινισχύσουν την ασφάλεια.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία συνίστανται κυρίως "στην έρευνα των επιβατών" και σε "συμπληρωματικούς ελέγχους στις χειραποσκευές", άρχισαν να εφαρμόζονται από το πρωί του Σαββάτου στην Ολλανδία.

Εκτός από το Άμστερνταμ, από το οποίο αναχώρησε το αεροσκάφος όπου επιχειρήθηκε η αποτραπείσα τελικά τρομοκρατική ενέργεια, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιέννης ανακοίνωσαν πολύ γρήγορα ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, μετά την ανακοίνωση παρόμοιων μέτρων από τα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών κ. Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται "με τους Αμερικανούς ομολόγους μου ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας". Άμεσα μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί - Σαρλ ντε Γκολ, τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους -με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών- και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο -όπως ένα βιβλίο- που μεταφέρουν στο αεροσκάφος, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες "τουλάχιστον έως τις 30 Δεκεμβρίου", με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών.

Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης τέθηκε σε λειτουργία συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, κ. Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή "έκτακτα μέτρα ασφαλείας" για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες "με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη".

Στο Λονδίνο η βρετανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να περιορίσουν τον αριθμό των χειραποσκευών λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Στη Βιέννη οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές "θα ελέγχονται 100%", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ρούντολφ Γκόλια.

Και άλλο επεισόδιο με Νιγηριανό

Η Αμερικανική Ένωση Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε ότι ένας επιβάτης της πτήσης 253 της αεροπορικής εταιρίας Northwest από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο Ντιτρόιτ, καθώς τα μέλη του πληρώματος είχαν ζητήσει λίγο πριν από την προσγείωση συνδρομή των Αρχών γιατί στην πτήση βρισκόταν ένας "διαταραγμένος" επιβάτης.

H TSA ανακοίνωσε πως η αεροπορική εταιρία ενημέρωσε ότι ένας "διαταραγμένος" επιβάτης βρισκόταν στο αεροπλάνο του ίδιου δρομολογίου που πριν από δύο ημέρες ο 23χρονος Νιγηριανός αποπειράθηκε να ανατινάξει αλλά ακινητοποιήθηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Η TSA ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ και οδηγήθηκε σε απομονωμένη περιοχή για επιπλέον έλεγχο από τις Αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Για το γεγονός ενημερώθηκε ο Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδωσε εντολή να παραμείνουν τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και να ενταθούν οι έλεγχοι των επιβατών.

Ισχυρά εκρηκτικά

Τα εκρηκτικά που προσπάθησε να πυροδοτήσει ο Νιγηριανός, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα να ανατινάξει αμερικανική πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα, ήσαν τόσο ισχυρά που θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει το αεροσκάφος, μετέδωσε χθες το βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ο 23χρονος ζούσε εκτός Νιγηρίας για ένα διάστημα και επέστρεψε στην πατρίδα του μόλις μία ημέρα πριν από την απόπειρα, ανακοίνωσε η νιγηριανή κυβέρνηση.

"Ο άνθρωπος αυτός ζούσε εκτός της χώρας για μικρή χρονική περίοδο. Επέστρεψε στη Νιγηρία στις 24 Δεκεμβρίου και αναχώρησε από τη χώρα την ίδια ημέρα". Αυτό δήλωσε η υπουργός Πληροφόρησης της χώρας κ. Ντόρα Ακουνίλι.

Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, 23 ετών, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ - Ντιτρόιτ, γιος ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Νιγηρίας, άρχισε το ταξίδι του στο Λάγκος, όπου επιβιβάστηκε σε πτήση της KLM για το Άμστερνταμ πριν επιβιβαστεί στην αντίστοιχη για το Ντιτρόιτ στο αεροδρόμιο Σίπολ.

"Ο πατέρας του, κ. Αλχάτζι Ουμάρ Μουταλάμπ, έχει ήδη εκφράσει τη λύπη του για την πράξη του γιου του", τόνισε η κ. Ακουνίλι.

Η υπουργός υπογράμμισε πως έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της Νιγηρίας και οι νιγηριανές υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται στενά με τις διεθνείς.

"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες ότι τα αεροδρόμιά μας είναι ασφαλή", τόνισε.

Στη Βρετανία, οι Αρχές της χώρας συνεχίζουν να ερευνούν για το εάν ο νεαρός Νιγηριανός είχε επαφές με φερόμενους εξτρεμιστές στο βρετανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με το ΒΒC, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές είχαν αρνηθεί το καλοκαίρι να του χορηγήσουν νέα βίζα για λόγους ασφαλείας.

Ο 23χρονος Νιγηριανός έζησε στη Βρετανία το διάστημα από το 2005 έως το 2007 καθώς σπούδαζε μηχανικός στο University College London. Από χθες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ έχει διενεργήσει πολλές έρευνες στο κέντρο του Λονδίνου και κυρίως στο πολυτελές κτίριο της Mansfield Street όπου διέμενε ο συγκεκριμένος νεαρός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v