Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Δέκα επενδυτικές ιδέες για το 2010

Οι ταύροι έχουν αρκετές ελπίδες να κρατήσουν και φέτος το "πάνω χέρι", αλλά θα γνωρίσουν και απογοητεύσεις - γι’αυτό και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί. Τι προτείνουν κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street.

Wall Street: Δέκα επενδυτικές ιδέες για το 2010
του Jonathan Burton, MarketWatch

Γνωρίζοντας ότι κάποια πράγματα γίνονται μόνο στον… κινηματογράφο, πολλοί επενδυτές ανησυχούν για το πώς θα συνεχίσουν οι μετοχές και τα ομόλογα φέτος, μετά την εκπληκτική άνοδο του 2009.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, σύμφωνα με το γενικό συμπέρασμα του αρθρογράφου του MarketWatch, κ. Jonathan Burton: Η φετινή χρονιά δεν θα είναι σαν την περυσινή.

«Μην περιμένετε να ανέβουμε 65% στο πρώτο 9μηνο, όπως ανεβήκαμε στο τελευταίο 9μηνο του 2009», επιβεβαιώνει και ο κ. Bob Doll της BlackRock. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το 2010 θα είναι απογοητευτικό», συνεχίζει ο κ. Doll. «'Εχουμε επιστρέψει σε ένα περιβάλλον όπου τα θεμελιώδη δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο».

Κοντολογίς, οι ταύροι έχουν αρκετές ελπίδες να κρατήσουν και φέτος το «πάνω χέρι», αλλά θα γνωρίσουν και κάποιες απογοητεύσεις - γι’αυτό και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί.

Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Jonathan Burton συγκέντρωσε, με την αρωγή κορυφαίων επενδυτικών συμβούλων, 10 επενδυτικές προτάσεις για τις τοποθετήσεις ενός χαρτοφυλακίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο το 2010.


1. Αγοράστε μετοχές με διεθνή παρουσία

Σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, το μεγαλύτερο είναι καλύτερο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και ίσως να τις αξιοποιήσουν κιόλας. Το «μεγαλύτερο» εν προκειμένω αφορά σε εταιρίες κάθε μεγέθους με ευρεία διεθνή παρουσία. Οι διεθνείς επιχειρήσεις έχουν διασπορά στα έσοδα και στις λειτουργίες, η οποία προστατεύει τη βάση της επιχείρησης και προωθεί την καινοτομία και την ανάπτυξη. Η Pfizer είναι ένα προτεινόμενο παράδειγμα.


2. Κάντε τα μετοχικά μερίσματα «υποκατάστατα» ομολόγων

Οι μετοχές εταιριών με εύρωστο ισολογισμό και σταθερή ανάπτυξη κερδοφορίας όχι μόνο είναι καλύτερα εξοπλισμένες να χειριστούν τα κύματα της οικονομίας, αλλά επίσης προσφέρουν ένα μερισματικό εισόδημα που είναι καλοδεχούμενη εναλλακτική στην ανασφάλεια η οποία καλύπτει τα ομόλογα. Σε αυτήν την περιγραφή ταιριάζουν, σύμφωνα με τον κ. Brian Belski της Oppenheimer Asset Management, εταιρίες όπως η Johnson & Johnson, η AT&T, η Abbott Laboratories και η United Technologies.


3. Αγοράστε index funds μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ολιγώρησε σε σχέση με τη μικρή και τη μεσαία το 2009, αλλά πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Ένα καλάθι από blue chips με μερίσματα 3% - 4% είναι μια πολύ καλή επιλογή», αναφέρει στην έρευνα ο κ. Keith Goodard, της Capital Advisors.


4. Να επιμείνετε στην τεχνολογία

Τα τεχνολογικά κεφάλαια ήταν ο κλάδος με την καλύτερη εμφάνιση στις ΗΠΑ το 2009, με άνοδο 63%, και η τεχνολογία ήταν ο τομέας με τα περισσότερα κέρδη στον S&P 500. Υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, αλλά οι προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου είναι οπωσδήποτε εύρωστες. Κατά τους αναλυτές της S&P, ο κλάδος θα ευνοηθεί από την πιο υγιή παγκόσμια οικονομία, τον κύκλο αντικατάστασης ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη σημαντική παγκόσμια παρουσία. Οι ίδιοι προτείνουν Microsoft, IBM και Oracle.


5. Μη φύγετε από την ενέργεια

Οι ενεργειακές μετοχές «σκίζουν» μέχρι στιγμής στο έτος. Τα ενεργειακά αμοιβαία κεφάλαια έχουν ενισχυθεί κατά μέσο όρο σχεδόν 7%, επιπλέον στα κέρδη 46% το 2009. Οι «ταύροι» της ενέργειας επενδύουν στη συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης και στην εύρωστη ζήτηση από αναδυόμενες αγορές και οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch συντάσσονται με αυτό το στρατόπεδο. Στις επιλογές τους περιλαμβάνονται οι Chevron, Exxon Mobil και Superior Energy Services.


6. Η ισχύς της βιομηχανίας

Πολλοί αναλυτές είναι επίσης αισιόδοξοι για τον βιομηχανικό κλάδο, έναν τομέα που κατά κανόνα ευνοείται σε περιόδους οικονομικής ανάκαμψης. Ο τομέας προσφέρει καλύτερες αξίες και από πλευράς αποτιμήσεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο και οι αναλυτές της S&P προτείνουν τους τίτλους της Fastenal και της C.H. Robinson Worldwide. Ο αναλυτής της Oppenheimer προτιμά τις FedEx, Danaher, Graco, Roper Industries, Pentair, Emerson Electric.


7. Μπείτε στο τρένο των εξαγορών και συγχωνεύσεων

Οι εταιρίες με εύρωστους ισολογισμούς, ρευστότητα και όχι χρέη, θα εκμεταλλευτούν τους πιο αδύναμους αντιπάλους. Ο κ. Steven DeSanctis, της BofA Merrill Lynch, δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές εξαγορών και συγχωνεύσεων στην τεχνολογία με την πλούσια ρευστότητα, στην υγεία και στη βιομηχανία, κλάδους όπου οι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν εξαγορές δεν χρειάζεται να δανειστούν από τις πιστωτικές αγορές ή να εκδώσουν νέες μετοχές.


8. Τσεπώστε δολάρια

Το δολάριο επιστρέφει. Το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 2% τον τελευταίο μήνα, μειώνοντας τη 12μηνη πτώση του στο 8% σύμφωνα με τη Morningstar. «Παραμένουμε αισιόδοξοι για το δολάριο μακροπρόθεσμα», γράφει ο κ. Belski της Oppenheimer. «Αφού η αμερικανική οικονομία ήταν η πρώτη που έπεσε σε προβλήματα, πιστεύουμε ότι θα είναι και η πρώτη που θα ανακάμψει, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου.


9. Αποφύγετε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα

Μέχρι να βγει η χρονιά, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. «Οι αποδόσεις στα μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου… θα είναι ελαφρώς αρνητικές», αναφέρει η BofA Merrill Lynch, που προβλέπει yielding 4,25% για το 10ετές και 4,95% για το 30ετές φέτος. Οι αναλυτές του οίκου συνιστούν μετακύλιση από τα U.S. Treasury σε εταιρικά ομόλογα investment-grade. Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι μετοχές πρώτων υλών και οι αναδυόμενες αγορές τείνουν σε outperform όταν ανεβαίνουν οι αποδόσεις στα Treasury.


10. Συνταχθείτε με τους καταναλωτές αναδυόμενων αγορών

Βέβαια, οι αναδυόμενες αγορές έχουν απολαύσει εξαιρετική άνοδο. Τα κεφάλαια διασποράς σε αναδυόμενες αγορές ενισχύθηκαν 74% έως τις αρχές Ιανουαρίου και έχουν ετήσια κέρδη 15% στην 5ετία, σύμφωνα με τη Morningstar. Αν και χρειάζεται επιφύλαξη όσον αφορά στις αποτιμήσεις πλέον, οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν ελκυστικές, ειδικά για όποιον επικεντρώνεται στη διογκούμενη μεσαία τάξη αυτών των οικονομιών.

Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch προτείνουν στους επενδυτές να αξιοποιήσουν τους καταναλωτές των αναδυόμενων οικονομιών μέσω μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης χρηματοπιστωτικών και καταναλωτικών επιχειρήσεων αναδυόμενων οικονομιών, καθώς και πολυεθνικές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Αξίζει, προσθέτουν, να ερευνηθεί και η περίπτωση κάποιου ETF αναδυόμενων οικονομιών με μεγάλη διασπορά, όπως το iShares MSCI Emerging Markets ή το Vanguard Emerging Markets Stock. Μια άλλη μέθοδος προσέγγισης είναι οι πάροχοι ενέργειας και τα ETF με άνοιγμα σε αμερικανικές και διεθνείς ενεργειακές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v