Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αϊτή: Χιλιάδες αγνοούμενοι μετά τον σεισμό

Σεισμός 7,3 Ρίχτερ "χτύπησε" την Αϊτή αφήνοντας πίσω του χιλιάδες αγνοούμενους, κατεστραμμένα κτίρια και φόβους για εκατόμβη νεκρών, όπως μεταδίδουν το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα διεθνή ΜΜΕ.

Αϊτή: Χιλιάδες αγνοούμενοι μετά τον σεισμό
Μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ. κατέρρευσαν από τον σεισμό 7 - 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης (23:53 ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν, προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε πως είναι ασφαλείς "οι περισσότεροι" εργαζόμενοί της. Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την "ανοικοδόμηση" της χώρας.

"Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε", δήλωσε ο κ. Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας ΜΚΟ. "Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία, ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα να έχουν καταρρεύσει... νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμούμε την πραγματικότητα", πρόσθεσε ο κ. Ντόμερσαντ.

"Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Άνθρωποι ψάχνουν συγγενείς τους", δήλωσε ο κ. Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας. "Επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι".

Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, κ. Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για "καταστροφή μεγάλων διαστάσεων".

Γιατρός -τραυματίας και ο ίδιος- δήλωσε ότι οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον "εκατοντάδες".

Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.

"Τα γραφεία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχουν καταστραφεί, μεγάλο μέρος τους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί όσο και ζωντανοί", δήλωσε στέλεχος της Αποστολής.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι μουν δήλωσε ότι η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής μετά τον σεισμό, αλλά "και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί".

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφές τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες -η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ- σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των -απλησίαστων για τη φτωχή πλειονότητα- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζει με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα· σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική "ανασφάλεια" πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v