Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τrichet:"Εξωφρενικό" σενάριο η έξοδος της Ελλάδας

"Εξωφρενικό" χαρακτήρισε ο διοικητής της ΕΚΤ το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στην ενημέρωση Τύπου μετά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Τrichet:Εξωφρενικό σενάριο η έξοδος της Ελλάδας
"Εξωφρενικό" χαρακτήρισε ο διοικητής της ΕΚΤ το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στην ενημέρωση Τύπου μετά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα δήλωσε ότι "θα μελετήσουμε το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας πολύ-πολύ προσεκτικά".

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε ότι μέχρι την ώρα της συνέντευξης δεν είχε προλάβει να δει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας που παρουσιάστηκε σήμερα.   

Παράλληλα, σημείωσε πως το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας από την ευρωζώνη είναι μια "παράλογη υπόθεση", προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα, όπως και μια σειρά χώρες της ευρωζώνης, θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.  

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγη ώρα μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να κρατήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 1%, μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν στο ζήτημα της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης, ενδεχόμενο που σχετίζεται με τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, δήλωσε ότι δεν κάνει σχόλια σε "παράλογες" προτάσεις.

Σε άλλη ερώτηση για την Ελλάδα, ο κ.  Trichet απάντησε ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αλλάξει τις προθεσμίες για την υποβολή εγγυήσεων στα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης μόνο για μία χώρα. Σημειώνεται πως σε περίπτωση νέας υποβάθμισης της Ελλάδας και από τη Moody's κάτω της κλίμακας "Α" οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ από το 2011, όταν η μικρότερη αξιολόγηση με βάση την οποία θα γίνονται αποδεκτοί οι τίτλοι θα επιστρέψει στο "Α-".   

Επιπλέον, ο κ. Trichet αρνήθηκε να σχολιάσει τις προοπτικές των πιστοληπτικών αξιολογήσεων.

Στην αρχική ομιλία του για την πιστωτική πολιτική της ευρωζώνης, ο κ. Jean-Claude Trichet άφησε να εννοηθεί εν κατακλείδι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα χαμηλά τους επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη.

Δήλωσε, επ' αυτού, ότι οι πληθωριστικές προοπτικές είναι προβλεπόμενες και οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών αναμένεται να είναι περιορισμένες για αρκετό διάστημα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας με συγκρατημένους ρυθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v