Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο B. Obama επιβάλλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, πρότεινε να πληρώσουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έκτακτο τέλος, με το οποίο θα καλυφθούν οι φορολογούμενοι πολίτες για τις ζημιές τους από το TARP.

Ο B. Obama επιβάλλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, πρότεινε να πληρώσουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έκτακτο τέλος, με το οποίο θα καλυφθούν οι φορολογούμενοι πολίτες για τις ζημιές μέχρι 117 δισ. δολ. που υπέστησαν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος τραπεζικής στήριξης.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης προκύπτει μετά τις τεράστιες διαμαρτυρίες και την λαϊκή οργή που έχουν προκαλέσει οι ειδήσεις για απίστευτα μπόνους που απολαμβάνουν οι τραπεζίτες, την ώρα που ο μέσος Αμερικανός «παλεύει» με ανεργία 10%.

"Αν έχουν αρκετά χρήματα οι τράπεζες για να πληρώνουν μπόνους, τότε έχουν αρκετά χρήματα και για να επιστρέψουν στους φορολογούμενους τα χρήματά τους," δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Θέλουμε τα χρήματά μας και τα θέλουμε τώρα," είπε επίσης χαρακτηριστικά.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της πρότασης δεν θα κοινοποιηθούν πριν την παράδοση του σχεδίου προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2010 στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο σχέδιο θα περιλαμβάνει τέλος 15 μονάδων βάσης ή 0,15% στους ισολογισμούς μεγάλων τραπεζών με ενεργητικά άνω των 50 δισ. δολ.

Το τέλος θα επιβληθεί σε όλες τις μεγάλες τράπεζες, είτε έχουν λάβει άμεσα κεφάλαια στήριξης είτε όχι.

Η κυβέρνηση προσβλέπει να συγκεντρώσει 90 δισ. δολ. στα επόμενα 10 χρόνια από το τέλος και πιστεύει ότι τελικώς θα καλύψει όλες τις ζημιές από το κρατικό κεφάλαιο TARP, που στις τρέχουσες εκτιμήσεις ανέρχονται στα 117 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v