Moody’s: Αναβάθμιση των προοπτικών της Βουλγαρίας

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της βουλγαρικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές» προχωρά η Moody’s σε έκθεσή της, τονίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν αρνητικές επιρροές από τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας.

Moody’s: Αναβάθμιση των προοπτικών της Βουλγαρίας
Σε αναβάθμιση των προοπτικών της βουλγαρικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές» προχωρά η Moody’s σε έκθεσή της, τονίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν αρνητικές επιρροές από τις ελληνικές δυσκολίες.

Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση «Baa3» για την βουλγαρική οικονομία τονίζοντας ότι «τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας «άντεξαν» την κρίση της διετίας 2008-09. Παρά την σκληρή ύφεση το έλλειμμα παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, σε σύγκριση με τα διεθνή στάνταρτ, ενώ θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και φέτος».

Το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβάθμιση και της αξιολόγησης στο «Baa2» παραμένει ανοικτό και εξαρτάται από την ικανότητα της χώρας να επιστρέψει σε πορεία καλής ανάπτυξης αλλά και να ξεπεράσει την αρνητική επίδραση από τα προβλήματα χωρών όπως η Ελλάδα, με την οποία έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις.

«Το 9% των βουλγαρικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές εταιρίες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στην Βουλγαρία, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα. Θεωρούμε ότι η ύφεση στην Βουλγαρία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2010, αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να πλήξουν την πορεία της χώρας και να μην την αφήσουν να επιτύχει επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία», σημειώνει ο κ. Kenneth Orchard, αντιπρόεδρος και senior credit officer στην μονάδα Sovereign Risk Group της Moody’s.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη θετική αναθεώρηση πιστοληπτικής αξιολόγησης για κράτος-μέλος της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v