Ο Obama "μαντρώνει" τις μεγάλες τράπεζες

Tην επιβολή νέων μέτρων για το "μάντρωμα" των μεγάλων τραπεζών ανακοίνωσε ο κ. Β. Οbama. "Κόβει" prop desks και σχέσεις με hedge funds από εμπορικές τράπεζες. Τραπεζική βουτιά 5%, εκτίναξη 14% για VIX.

Ο Obama μαντρώνει τις μεγάλες τράπεζες
Όπως «φοβόταν» η Wall Street, ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την επιβολή νέων μέτρων με τα οποία θα προωθείται η χαλιναγώγηση των τραπεζών, όσον αφορά τόσο στο μέγεθός τους όσο και στις διαθέσεις τους για ρίσκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πολύ πιο εύρωστο απ’ όσο ήταν έναν χρόνο πριν, συνεχίζει να λειτουργεί με τους ίδιους ακριβώς κανόνες που το οδήγησαν σχεδόν στην καταστροφή του».

Συγκεκριμένα, ο κ. Obama δήλωσε ότι θα προτείνει να τεθούν νέα όρια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των ίδιων των τραπεζών (proprietary trading), καθώς και στις σχέσεις των εμπορικών τραπεζών με hedge funds και εταιρίες private equity.

Βάσει των προτάσεων του κ. Obama, θα απαγορεύεται στις τράπεζες ή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν τράπεζα να κατέχουν, να επενδύουν ή να γίνονται χορηγοί σε hedge fund ή private equity fund.

Επίσης, θα απαγορεύονται οι συναλλαγές proprietary, οι οποίες αφορούν στις τοποθετήσεις των εμπορικών τραπεζών στις χρηματιστηριακές αγορές για ίδιο όφελος και όχι εκ μέρους των πελατών τους. Αυτού του είδους οι συναλλαγές υπήρξαν εξαιρετικά επικερδείς για τις τράπεζες στο παρελθόν, αλλά επίσης συνέβαλαν πολύ στη χρηματιστηριακή μεταβλητότητα.

Επιπλέον, ο κ. Obama προτείνει να περιοριστεί ο συγκεντρωτισμός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, θέτοντας όρια στην ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς των υποχρεώσεων (liabilities) των μεγαλύτερων οίκων, που θα εφαρμόζονται επιπροσθέτως στις υπάρχουσες ποσοστώσεις στα μερίδια αγοράς των καταθέσεων (deposits).

Το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε στις προτάσεις Obama με πτώση που έφτασε το 2% για τους βασικούς δείκτες, ενώ οι απώλειες για τις μεγάλες τράπεζες του έθνους ξεπέρασαν το 5%. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας Vix εκτινάχτηκε πάνω από 14% μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου.

Οι προτάσεις προβλέπεται να έχουν επίδραση στη δραστηριότητα ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η JP Morgan Chase.

Οι προτάσεις θα τεθούν προς έγκριση στο Κογκρέσο, όπου οι προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Προέδρου συνάντησαν κάποιες αντιστάσεις από ορισμένους βουλευτές και το χρηματοπιστωτικό λόμπι.

Πάντως, ο κ. Obama δήλωσε ότι είναι έτοιμος «να δώσει μάχη» με τον τραπεζικό κλάδο και το χρηματοπιστωτικό λόμπι, προκειμένου να επιβληθούν τα νέα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v