Πορτογαλία: Μη μας συγκρίνετε με την Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παραδέχεται ότι έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά τονίζει ότι δεν θα πρέπει να τη συγκρίνουν με την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν σε δημοσίευμά τους οι "F.T.".

Πορτογαλία: Μη μας συγκρίνετε με την Ελλάδα
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παραδέχεται ότι έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά τονίζει ότι δεν θα πρέπει να τη συγκρίνουν με την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times».

Όπως αναφέρουν οι «F.T.», ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. Jose Socrates, αν και το επώνυμό του θυμίζει τον Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, δεν παραδέχεται ομοιότητες μεταξύ των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας του και της ελληνικής οικονομίας.

Οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση «θα ήταν άδικη, ανακριβής και θα έστελνε ένα ιδιαίτερα λανθασμένο μήνυμα προς τις αγορές». Πάντως, ως φαίνεται, η άποψή του έχει τη στήριξη των οίκων αξιολόγησης. «Η κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ χειρότερη από αυτήν της Πορτογαλίας», υποστήριξε πρόσφατα ο κ. Anthony Tomas, αναλυτής της Moody’s, προσφέροντας, με αυτόν τον τρόπο, στήριξη στις απόψεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Moody’s υποβάθμισε σε «αρνητικές» τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας τον Οκτώβριο, ενώ διατήρησε αυτήν τη σύσταση και μετά την ανακοίνωση των μέτρων μείωσης ελλείμματος και χρέους από την κυβέρνηση της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα ο κ. Socrates υπογραμμίζει ότι η χώρα του πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγικότητα και τον ανταγωνισμό.

Παρά, πάντως, τις δηλώσεις του κ. Socrates -τονίζουν οι «F.T.»- τα προβλήματα της πορτογαλικής οικονομίας και οι αδυναμίες της έχουν γίνει περισσότερο φανερά μετά τα προβλήματα της Ελλάδας, με τα spreads των κρατικών ομολόγων να έχουν ενισχυθεί σημαντικά, αν και όχι τόσο δραματικά όσο τα αντίστοιχα ελληνικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v