Άνοδος 39% στις αγορές της Αν. Ευρώπης το 6μηνο

Από τα τέλη Ιουνίου, οι μετοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταγράψει άνοδο της τάξης του 39%, έναντι 24% για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών και 17% του ανεπτυγμένου κόσμου.

Άνοδος 39% στις αγορές της Αν. Ευρώπης το 6μηνο
Οι αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν τις ισχυρότερες επιδόσεις τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών στρέφονται στα αυξανόμενα χρέη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των "F.T.", από τα τέλη Ιουνίου, οι μετοχές της περιοχής αυτής έχουν καταγράψει άνοδο της τάξης του 39%, έναντι 24% για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών και 17% του ανεπτυγμένου κόσμου, σύμφωνα με τους δείκτες FTSE.

Σε αντίθεση με τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα -που είδε να "καταρρέει" η αγορά ομολόγων της την προηγούμενη εβδομάδα-, οι επενδυτές έχουν εντυπωσιαστεί από τις επιδόσεις των ισχυρότερων οικονομιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, καθώς και από τις οικονομίες των χωρών που έχουν δεχτεί βοήθεια από το ΔΝΤ, όπως η Ουγγαρία και η Λετονία.

Το κόστος για την προστασία του κρατικού χρέους από τη χρεοκοπία έχει επίσης μειωθεί σημαντικά σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, σε αντίθεση με την απότομη άνοδο που εμφανίζει το κόστος στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Παράλληλα, στις αγορές συναλλάγματος, το πολωνικό ζλότι έχει ενισχυθεί κατά 10% έναντι του ευρώ το τελευταίο εξάμηνο.

Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ανατολική Ευρώπη ενδέχεται να "εκτροχιαστεί" από τα προβλήματα χρέους στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και από την καθυστέρηση της ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v