Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Κατηγορείται με απάτη στα κεφάλαια TARP

Η Bank of America θα πληρώσει 150 εκατ. δολάρια για συμβιβασμό με την SEC όσον αφορά την τις κατηγορίες για μη αποκάλυψη ζωτικών πληροφοριών περί της Merrill Lynch στους μετόχους.

BofA: Κατηγορείται με απάτη στα κεφάλαια TARP
Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κ. Andrew Cuomo, κατέθεσε προσφυγή κατά του Ken Lewis, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Bank of America και του Joe Price, πρώην οικονομικού συμβούλου της τράπεζας, κατηγορώντας τους ότι εξαπάτησαν την Ουάσινγκτον για να τους χορηγήσει 20 δισ. δολάρια μέσω του TARP, ώστε να χρηματοδοτηθεί η συγχώνευση της τράπεζας με την Merrill Lynch.

Μετά από ένα χρόνο ερευνών, η εισαγγελία της Ν. Υόρκης κατέληξε ότι τα στελέχη παραπλάνησαν το γενικό συμβούλιο της BofA όσον αφορά το μέγεθος των ζημιών της Merrill, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συναίνεση του γεν. συμβουλίου για να μην αποκαλυφθούν στους μετόχους τα στοιχεία για τις ζημίες, πριν αυτοί αποφασίσουν για την μεταβίβαση.

Όπως αναφέρουν οι FT, σύμφωνα με την προσφυγή, τα ανώτατα στελέχη της Bank of America αγνόησαν τις συμβουλές των ορκωτών λογιστών, είπαν ψέματα στον ανώτατο εσωτερικό νομικό σύμβουλο της εταιρείας και «εσκεμμένα δεν αποκάλυψαν» το πλήρες ύψος των ζημιών της Merrill Lynch πριν την ψηφοφορία των μετόχων για την έγκριση της συγχώνευσης, στις 5 Δεκεμβρίου 2008.

Ο κ. Cuomo ισχυρίζεται επίσης ότι η BofA μεγαλοποίησε την ικανότητά της αγοράσει την Merrill, μια συμφωνία που ήταν ο μοχλός για να λάβει 20 δισ. δολ. από το TARP.

Στόχος της προσφυγής είναι να αναγκάσει την BofA και τους κ.κ. Lewis και Price να επιστρέψουν όλα τα κέρδη, να καταβάλουν χρηματική ποινή και να επανορθώσουν.

Επιπλέον, η Bank of America θα πληρώσει 150 εκατ. δολάρια για συμβιβασμό με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όσον αφορά τις κατηγορίες ότι δεν κατάφερε να αποκαλύψει τεράστιες ζημίες και ογκώδη bonus που υπήρχαν στην Merrill Lynch, προτού ψηφίσουν οι μέτοχοι επί της εξαγοράς της προβληματικής επενδυτικής τράπεζας το 2008, όπως ανακοίνωσε η Securities and Exchange Commission.

Η Bank of America, η μετοχή της οποίας αντιδρά με πτώση 3,5% στην ανακοίνωση, δήλωσε ότι θα πληρώσει τα 150 εκατ. δολάρια και θα ενισχύσει την εταιρική διοίκηση και τις διαδικασίες δημοσιοποίησης στοιχείων.

Η SEC κατηγόρησε την τράπεζα ότι δεν πέτυχε να κοινοποιήσει επαρκώς τα επίπεδα των bonus των εργαζομένων και των οικονομιών ζημιών της Merrill, πριν αποφασίσουν οι μέτοχοι να εγκρίνουν την εξαγορά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v