Πορτογαλία: Η αντιπολίτευση αυξάνει το έλλειμμα!

Νομοσχέδιο που οδηγεί σε αύξηση του ελλείμματος της Πορτογαλίας ενέκρινε την Παρασκευή το Κοινοβούλιο της χώρας, σε μια πολιτική ήττα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που προειδοποιεί για λάθος μήνυμα προς τις αγορές.

Πορτογαλία: Η αντιπολίτευση αυξάνει το έλλειμμα!
Νομοσχέδιο που οδηγεί σε αύξηση του ελλείμματος της Πορτογαλίας ενέκρινε την Παρασκευή το Κοινοβούλιο της χώρας, σε μια πολιτική ήττα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που προειδοποιεί για λάθος μήνυμα προς τις αγορές. 

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από τις αγορές προς τους λεγόμενους και "αδύναμους κρίκους" της ευρωζώνης, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των spreads των κρατικών ομολόγων αλλά και του ασφαλίστρου έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας των χωρών, των credit default swaps. 

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, ενέκρινε νομοσχέδιο για χρηματοδότηση των περιφερειών της χώρας με ψήφους 127 υπέρ και 87 κατά, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι οδηγεί σε αύξηση του ελλείμματος και ότι θα μπλοκάρει τον νόμο με άλλες μεθόδους

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομικών της χώρας, κ. Fernando Teixiera, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα θεσπίσει νόμο που θα διέπει το σύνολο του προϋπολογισμού για το 2010, ώστε να περιορίσει τις δαπάνες, ενώ μέλη του κυβερνητικού σχήματος δήλωσαν πως θα αμφισβητήσουν και τη συνταγματικότητα του νέου νόμου στα δικαστήρια της χώρας. 

Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2010, ενώ προειδοποιούν ότι αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στη χώρα. Σημειώνεται ότι η συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό ξεκινά την Τετάρτη. 

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, τα CDS των 5ετών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχωρούσαν στις 217,6 μονάδες βάσης, έχοντας προηγουμένως "χτυπήσει" ιστορικό υψηλό, στις 238 μονάδες βάσης από 229,5 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Το spread του δεκαετούς πορτογαλικού τίτλου διαμορφωνόταν στις 170 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v