Το ταξίδι Trichet και οι φήμες "διάσωσης" Ελλάδας

Ο J-Cl. Trichet θα διακόψει το ταξίδι του στην Αυστραλία για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, προκαλώντας όργιο φημών περί επικείμενης "διάσωσης" της Ελλάδας από τα προβλήματα χρεοστασίου.

Το ταξίδι Trichet και οι φήμες διάσωσης Ελλάδας
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα κ. Jean-Claude Trichet πρόκειται να διακόψει το ταξίδι του στην Αυστραλία για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας όργιο φημών περί επικείμενης "διάσωσης" της Ελλάδας από τα προβλήματα χρεοστασίου.

«Υπάρχει μια πιθανότητα, η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει και να υποστηρίξει την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικές ανησυχίες που έχουν επεκταθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία μπορεί να αμβλυνθούν προσωρινά εάν υπάρξει κάτι για την Ελλάδα», δήλωσε η Αγιάκο Σέρα, υπεύθυνη στρατηγικής της αγοράς για την Sumitomo Trust Bank.

Οι επικεφαλής των κρατών της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για έκτακτη σύνοδο κορυφής για την οικονομία, υπό μεγάλη πίεση για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης μετά τις έντονες πιέσεις στις αγορές ομολόγων με αφορμή τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων κρατών της ευρωζώνης, που απειλούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Ο διοικητής της ΕΚΤ πρόκειται να διακόψει πρόωρα το ταξίδι του στην Αυστραλία, όπου διεξάγεται σύνοδος κεντρικών τραπεζιτών, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, ώστε να παραστεί εγκαίρως στην κεντρική συνεδρίαση της ευρωπαϊκής συνόδου.

"ΑΝΑΣΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ"

Το ευρώ ενισχύθηκε μετά τις ανακοινώσεις για την πρόωρη αποχώρηση Trichet από την Αυστραλία και αυτήν την ώρα κινείται 0,4% υψηλότερα στο 1,3706 δολάριο, έχοντας διολισθήσει 6% από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν υποβαθμίστηκε το ελληνικό αξιόχρεο.

Οι φήμες προκάλεσαν θετική αντίδραση και στις συναλλαγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων, ενώ έντονα πτωτική είναι η τάση στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

To μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. J.-M. Barroso "απάντησε" στις φήμες, δηλώνοντας ότι πράγματι με τον κ. Trichet θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου θα παρευρίσκεται ο κεντρικός τραπεζίτης σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. 
 

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

Μετά την αναταραχή που προκάλεσε η φήμη, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο Wiktor Krzyzanowski, δήλωσε: «Η όλη παράλογη κατάσταση ξεκίνησε από το γεγονός ότι κάποιος στην Αυστραλία είπε ότι ο κ. Trichet διακόπτει το ταξίδι του. Εγινε μεγάλο θέμα, ενώ ο κ. Trichet απλώς επέλεξε μια πρωθύστερη πτήση, γιατί φοβήθηκε μήπως χάσει την αεροπορική διασύνδεση.»

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «ΕΙΒ»

Διάψευση έκανε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank), το ίδρυμα μακροχρόνιου δανεισμού της Ε.Ε., όσον αφορά τις φήμες που «κυκλοφόρησαν» την Τρίτη ότι το ίδρυμα ενδεχομένως να εμπλέκεται σε πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΕΙΒ, Philippe Maystadt, δήλωσε ότι μια τέτοια στήριξη δεν προβλέπεται στις αρμοδιότητες της τράπεζας.»

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι μια πιθανή λύση, εάν ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη βοήθεια, θα είναι μια μορφή διακρατικών δανείων και ενεχύρων από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και σίγουρα την Γερμανία και την Γαλλία, που ίσως εμπλέξουν και κοινοπραξίες ιδιωτικών τραπεζών.

Στο σενάριο που αφορά την ΕΙΒ, φημολογείται ότι το ίδρυμα θα αναλάβει κάποιο ρόλο σε αυτή τη λύση, ίσως συστήνοντας ένα ταμείο από κοινού με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που θα αγοράζει τα ομόλογα κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ALMUNIA, NOWOTNY

Εν τω μεταξύ, ο κ. W. Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το μεσημέρι έκανε κάποιες σημαντικές δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι "θα μπορούσε να σκεφτεί μεθόδους συνεργασίας με την Ελλάδα όσον αφορά στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα".

Τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει αρμοδιότητες "διάσωσης" της Ελλάδας και δεν μπορεί να παρέμβει, πάντως πρόσθεσε πως "μια αμφίπλευρη κίνηση προς την Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης".

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων J. Almunia, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί ζήτημα κοινής ανησυχίας της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο κ. Almunia σημείωσε ότι υπάρχει ρίσκο "ντόμινο" σε άλλες χώρες της ευρωζώνης των προβλημάτων της Ελλάδας.


DB: Κατ' εξαίρεση βοήθεια στην Ελλάδα

"Η πίεση επί του ευρώ αυξάνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να κάνει τα πάντα για να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και το ευρώ», υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει από την πλευρά της προσπάθειες, δήλωσε στην Bild ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ και πρόσθεσε ότι «η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εξαίρεση, διαφορετικά μια σοβαρή κρίση θα μπορούσε να απειλήσει τη νομισματική ένωση».

«Δεν πρέπει να υπάρξει πίστωση της ΕΕ με ορισμένο χρονικό όριο, παρά εάν αυτή συνδέεται με σαφείς κανόνες», τόνισε ο Τόμας Μάγερ, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να κάνουν δραστικές περικοπές δαπανών και κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να το επαληθεύσουν».

«Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα αποτελέσει κίνδυνο παρά εάν η ενδεχόμενη βοήθεια της ΕΕ αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε, το ευρώ θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε αδύναμο νόμισμα», δήλωσε ο Τόμας Μάγερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v