Fund managers: Κάθετη μείωση θέσεων σε μετοχές

Οι επενδυτές μείωσαν κάθετα τις θέσεις overweight σε μετοχές και αύξησαν τις τοποθετήσεις σε ρευστό και ομόλογα, εξαιτίας και της ελληνικής κρίσης. Τα δύο τρίτα των fund managers δεν περιμένουν πάντως χρεοκοπία της Ελλάδας.

Fund managers: Κάθετη μείωση θέσεων σε μετοχές
Οι επενδυτές τον Φεβρουάριο μείωσαν κάθετα τις θέσεις overweight σε μετοχές και αύξησαν τις τοποθετήσεις σε ρευστό και ομόλογα, εξαιτίας των φόβων για επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και για την ελληνική δημοσιονομική κρίση, που έκοψαν τις διαθέσεις για ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα μεταξύ των κορυφαίων fund managers του πλανήτη από την BofA Merrill Lynch, η καθαρή θέση overweight σε μετοχές μειώθηκε στο 33% από 52% τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στις θέσεις overweight και τις θέσεις underweight είναι 33 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 200 διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι διαχειρίζονται ενεργητικά ύψους 502 δισ. δολ. συνολικά, φαίνεται ότι οι θέσεις overweight σε ρευστό αυξήθηκαν στο 12% σε σύγκριση με 8% underweight, ενώ όσοι έχουν θέσεις underweight σε ομόλογα μειώθηκαν στο 39% από 48% στην προηγούμενη μέτρηση.

Οι fund managers που περιμένουν ότι η κινεζική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο ερχόμενο 12μηνο μειώθηκαν στο 7% από 51% τον προηγούμενο μήνα.

Τα δύο τρίτα των διαχειριστών πιστεύουν ότι είναι απίθανο να κηρύξει χρεοστάσιο η Ελλάδα και 58% πιστεύουν ότι το πιθανότερο σενάριο θα είναι μια διάσωση της τελευταίας στιγμής.

Εν τω μεταξύ, η ελκυστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου μειώθηκε με το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσοστό στην ιστορία, σύμφωνα με την έρευνα. Ο δείκτης ελκυστικότητας του κλάδου μειώθηκε από το συν 16% τον Ιανουάριο στο μείον 53% τον Φεβρουάριο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της έρευνας. Οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν μειώσει δραματικά το άνοιγμά τους έναντι των τραπεζών γενικότερα και έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών ειδικότερα, φοβούμενοι για τον κίνδυνο χρεοστασίου στην ευρωζώνη.

Καθαρό ποσοστό 35% των επενδυτών είναι overweight σε αναδυόμενες αγορές, έναντι ποσοστού 47% τον Ιανουάριο.

Οι προοπτικές για τα επιτόκια είναι υποβαθμισμένες, αναλόγως με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Το 42% των διαχειριστών πιστεύουν τώρα ότι η Federal Reserve θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά έως το 2011, από 17% τον Νοέμβριο, ενώ το 45% πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως το 2011, από ποσοστό 17% τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v