Κίνα και ΗΠΑ τροφοδοτούν ράλι στις τιμές άνθρακα

Η τιμή του άνθρακα έχει καταγράψει εκτίναξη 21% από τα χαμηλά του περασμένου έτους και θα συνεχίσει να ενισχύεται για να κινηθεί στον μέσο όρο των 59,28 δολ. ανά τόνο φέτος, εκτιμούν οι αναλυτές.

Κίνα και ΗΠΑ τροφοδοτούν ράλι στις τιμές άνθρακα
Η τιμή του άνθρακα έχει καταγράψει εκτίναξη 21% από τα χαμηλά του περασμένου έτους και πιθανόν να έχει περαιτέρω ανοδικά περιθώρια, εξαιτίας του ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ και τις εισαγωγές – ρεκό της Κίνας, που αυξάνουν την ζήτηση και «στερεύουν» τα αποθέματα.

Οι τιμές θα κινηθούν στον μέσο όρο των 59,28 δολ. ανά τόνο φέτος, αυξημένες κατά 17% από τα 50,75 δολ. που ήταν η τιμή στις 19 Φεβρουαρίου στο New York Mercantile Exchange και κατά 41% και πλέον από το περσινό χαμηλό του Απριλίου, σύμφωνα με την μέση πρόβλεψη των αναλυτών, όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα του Απριλίου.

Τα αποθέματα στις κοινωφελείς επιχειρήσεις εκτινάχθηκαν πέρσι εξαιτίας του ήπιου καιρού και της οικονομικής ύφεσης, που μείωσαν τη ζήτηση.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα κάρβουνου, εισήγαγε 16,4 εκατ. μετρικούς τόνους τον Δεκέμβριο, έξι φορές περισσότερους από πέρσι. Οι διαρκείς χιονοπτώσεις που πλήττουν τις ΗΠΑ, που είναι το Νο2 στην διεθνή κατανάλωση άνθρακα, συνηγορούν στις προοπτικές περαιτέρω αύξησης της ζήτησης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτοί οι παράγοντες προσφέρουν στους παραγωγούς, όπως είναι οι Patriot Coal, Consol Energy και Alpha Natural Resources, στις ΗΠΑ, την δυνατότητα να διαπραγματευτούν υψηλότερες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v