Γερμανία: Έλλειμμα 3,3% του ΑΕΠ το 2009

Η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που παραβίασαν το σύμφωνο σταθερότητας, καθώς το έλλειμμά της έφθασε στο 3,3% του ΑΕΠ το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Destatis.

Γερμανία: Έλλειμμα 3,3% του ΑΕΠ το 2009
Η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που παραβίασαν το σύμφωνο σταθερότητας, καθώς το έλλειμμά της έφθασε στο 3,3% του ΑΕΠ το 2009, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η Destatis έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία του γερμανικού ΑΕΠ τόσο για το δ΄ τρίμηνο του 2009 όσο και για το σύνολο του έτους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αν και η χώρα είναι ένας από τους "μικρούς παραβάτες" σε ό,τι αφορά το έλλειμμα -σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2005 που παραβιάζει τη συνθήκη του Μάαστριχτ- όπως σημειώνουν οι "Financial Times", και η δική της παραβατικότητα θα σχολιαστεί αρνητικά από άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

"Έλλειμμα 3,3% του ΑΕΠ δεν είναι και τόσο τρομερό, με δεδομένο ότι η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση από το 1930", υποστηρίζει στους "F.T." ο κ. Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Goldman Sachs, ο οποίος προβλέπει ότι για το 2010 το γερμανικό έλλειμμα θα πλησιάσει το 6% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία, η αρνητική πορεία καταναλωτικών δαπανών και επιχειρηματικών επενδύσεων οδήγησε σε συρρίκνωση κατά 2,4% το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2008.

Σε τριμηνιαία βάση η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη -στο 0% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο-,  με τις καταναλωτικές δαπάνες να υποχωρούν κατά 1% και τις επιχειρηματικές επενδύσεις να σημειώνουν πτώση 0,7%. Αντίθετα, άνοδο 3% σημείωσαν οι εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v