Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Διαβούλευση για πρόγραμμα λιτότητας

Ερωτηματικά για τις επιπτώσεις της επιδείνωσης του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας στις τράπεζες της χώρας διατυπώνει η Moody's. Διπραγματεύσεις με κοινωνικούς εταίρους για το πρόγραμμα λιτότητας.

Πορτογαλία: Διαβούλευση για πρόγραμμα λιτότητας
Ερωτηματικά για τις επιπτώσεις της επιδείνωσης του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας στις τράπεζες της χώρας διατυπώνει η Moody's σε έκθεσή της. Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας ξεκινά διαπραγματεύσεις με αντιπολίτευση και κοινωνικούς εταίρους για το πρόγραμμα λιτότητας.

Ο οίκος σημειώνει ότι "η πρόσφατη αποδυνάμωση στα πιστωτικά θεμελιώδη της Πορτογαλίας, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η οικονομία της χώρας, εγείρουν ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών".
 
Ειδικότερα, η Moody's προειδοποιεί ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις σε χορηγήσεις και καταθέσεις των πορτογαλικών τραπεζών ενδέχεται να δεχτούν νέες πιέσεις, καθώς συνυπολογίζουν και τη στήριξη από την πορτογαλική κυβέρνηση.

- Οι στόχοι του πορτογαλικού προγράμματος λιτότητας

Όπως αναφέρει το Reuters η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα ξεκινήσει σήμερα διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση αλλά και κοινωνικούς φορείς σχετικά με το πρόγραμμα λιτότητας, που έχει ως βασικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013.

Βάσει του προσχεδίου του προγράμματος λιτότητας η κυβέρνηση του κ. Jose Socrates στοχεύει το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 6,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 4,7% του ΑΕΠ έως το 2012 και στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Η μείωση δαπανών θα καλύψει το 45% έως 50% της μείωσης του ελλείμματος, ενώ 15%-16% θα προέλθει από την αύξηση των κρατικών εσόδων. Η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει στην άντληση 6 δισ. ευρώ μέσω αποκρατικοποιήσεων, με τα 1,2 δισ. ευρώ να εισπράττονται εντός του 2010.

Δεν θα υπάρξει αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων άνω του πληθωρισμού έως το 2013, ενώ θα συνεχιστεί ο κανόνας μίας πρόσληψης για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις στον δημόσιο τομέα.

Σε οικονομικό επίπεδο η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,7% φέτος -μετά από συρρίκνωση 2,7% το 2009- κατά 0,9% το 2011, 1,3% το 2012 και 1,7% το 2013.

Το χρέος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 85,4% του ΑΕΠ φέτος, θα ενισχυθεί στο 90,1% του ΑΕΠ το 2012 και θα υποχωρήσει στο 89,3% το 2013. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία καλείται, αφού υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, να καταθέσει το πρόγραμμα λιτότητας προς έγκριση στην Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο